Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg blir utestengt og mobbet i klassen. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg har kjempe dårlig trivsel på skolen. Det er et veldig dårlig klassemiljø i klassen min og føler jeg blir utestengt og mobbet! Hva skal jeg gjøre? Plis svar raskt!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 16 år. Takk for at du har tatt kontakt med oss i Ung.no.

Du skriver at du har kjempe dårlig trivsel i klassen og at miljøet er ille. Du føler deg utesteng og mobbet. Dette er ikke greit. Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Ingen elever på skolen skal å ha det slik.

Alle elever har faktisk rett til å ha et godt skolemiljø. Elever i Norge er sikret gjennom opplæringsloven kapittel 9a, der det står at de har rett til et godt skolemiljø. Miljøet skal være av en slik karakter at elevene kan trives sosialt og psykisk. Hvis elevene ikke har det godt plikter lærere og andre voksne på skole å gripe inn. For å kunne gripe inn må de voksne vite at en elev ikke har det godt.

Videre i den samme loven står det at elevene skal få mulighet til å få delta med å skape et godt klassemiljø.

Det som er viktig for din del nå er å ta kontakt med din lærer, rådgiver eller helsesøster. Hvis det er rektor du ønsker å snakke med så gjør du det. Det kan anbefales at du først snakker med dine foreldre. Disse kan med fordel også være med på møtet på skolen din. Dere må ha et møte der du kan fortelle hva som føles feil for din del. Husk at dette er din følelse og den kan ingen ta i fra deg. Du må fortelle hvordan du har det og at du ønsker hjelp. Skriv gjerne ned episoder du opplever. Da er det lettere for de voksne å finne ut hva de skal gjøre for å få en slutt på mobbingen og at du blir inkludert i klassemiljøet.

Under mitt svar til deg legger jeg ved artikler der det står hva du kan gjøre og hva skolen plikter å gjøre. Det er også en artikkel om hvordan klassen kan få et bedre miljø.

Si i fra, søk hjelp, det nytter!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen