Hopp til hovedinnholdet

Hvordan klare å fullføre VGS?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går tredjeåret på kunstlinja på vgs, og har et halvt år igjen nå, men jeg vet ikke om jeg klarer mer. Jeg sliter mye med angst og depresjoner og har masse fravær som resulterer i dårlige karakterer, og alt kjennes bare veldig tungt. Skoledagene er så lange og krevende for meg, at jeg etter en dag føler meg helt utslitt. Jeg har levert legeærklæring og fått fjernet noe fravær, men jeg lurte på om det er mulig for meg å fullføre på en annen måte selv om jeg går kunst, som er veldig praktisk. Det siste jeg vil er å droppe ut nå, men med alt fraværet vet jeg ikke om jeg klarer å fullføre. Håper på svar. Hilsen kaja, 19

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Et stort JA er svaret på spørsmålet ditt! Selv med mye fravær, er det mye både du og skolen kan gjøre for å snu situasjonen, slik at du vil klare å følge opp skolehverdagen. 

Det første du må gjøre er å søke hjelp, snakke med noen. Har du snakket med noen om hvordan du opplever skolehverdagen? Det er viktig at du klarer å fortelle til noen. Både kontaktlæreren din, rådgiver eller helsesøster kan være til hjelp. Det finnes nemlig utrolig mange måter å tilpasse skoleopplegget på, man må bare si i fra til skolen tidligst mulig. Prøv å tenke gjennom hva du er lei, og hvordan skolen kan legge til rette for deg i akkurat din situasjon.

Kanskje trenger du mer hjelp i timene, eller lærerne kan velge andre undervisningsformer, kanskje mer praktisk arbeid kan være til hjelp, eller arbeidspraksis i bedrift noen dager i uken, eller at du har noen prøver muntlig i stedet for skriftlig, færre fag av gangen, muligheten til hjemmejobbing av og til eller liknende. Alternativene er mange, så det er bare kjempeviktig at du klarer å ta opp med skolen hvordan du har det! Ikke minst bør du søke hjelp hos fastlegen, siden du skriver om angst og depresjon. Det er viktig at du ber om hjelp og får hjelp. 

Du har alt å vinne på hvis du biter tenna sammen, og kommer deg gjennom VGS. Du behøver fullført videregående skole og generell studiekompetanse for å søke studier ved høgskoler og universitet. Hvis du har bestemt deg for å studere senere, må du altså gjenomføre videregående og oppnå generell studiekompetanse. Slik samfunnet er i dag, er fullført videregående inngangsporten till både arbeidsmarkedet og videre studier. For å få en jobb man vil trives med over lengre tid, samt muligheten til å få andre og mer utfordrende jobber etterhvert, kreves fullført videregående skole. 

Det er slik at du har rett til skoleplass på videregående i kun 5 påfølgende år etter at du går ut av ungdomsskolen. Dette heter ungdomsrett (les mer i artikkelen under svaret). Etter disse årene har du ikke lenger rett til plass. Hvis du tar deg et friår, er det derfor kjempeviktig at du begynner på igjen med en gang etterpå. I tillegg er det viktig at du melder fra til rådgiveren og Inntakskontoret dersom du vil bruke et år til noe annet enn vanlig videregående. Dette slik at de kan gi deg informasjon om hvordan du søker deg inn igjen neste år, samt andre viktige regler og frister du må huske på. Et friår kan være en fin "pust i bakken", men det er altså viktig at du på forhånd legger gode planer både for hva du skal bruke friåret til og hvordan du skal få opp motivasjonen til å begynne på skolen igjen året etter.

Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under dette svaret, de kan gi flere tips på veien. Lykke til videre.

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette:

jente med sekk (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Hvis du slutter på skolen, mister du rett til penger fra Lånekassen. Du har plikt til å si ifra til Lånekassen om du slutter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon