Hopp til hovedinnholdet

Hva er det man kan gjøre istedenfor vanlig skole?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er født i 99, akkurat tatt et friår fra skolen og skal begynne på 1. VGs til høsten men jeg har virkelig ikke lyst, jeg føler skolen tar mer fra meg enn den gir og jeg er ikke klar for å gi 4 år av livet mitt til det stedet jeg hater. Hva er det man kan gjøre istedenfor vanlig skole? Er det andre valgmuligheter eller noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for ditt spørsmål!

Det er helt normalt å være skolelei, og de fleste har kjent på det. Heldigvis er det ofte bare periodevis, og vil som regel gå over. Det er likevel ikke gøy når man er midt i det, sånn som du er nå.

Hvis du vil gjøre noe annet enn vanlig skole, kan jeg foreslå noen alternativer:

Folkehøgskole

Folkehøgskole er et skoleår uten eksamen og karakterer. Har du aldri bodd hjemmefra, er dette året en fin måte til å få prøvd seg på egen hånd. Du bor på skolen, får måltidene servert på skolen, og velger hvilken linje du vil gå ut i fra hvilke interesser du har. Kanskje vil du drive idrett, prøve deg innen ekstremsport, utvikle deg innen drama eller sang, er interessert i foto, eller vil lære mer om kunst og håndverk? Linjene man kan velge blant er mange og varierte. Et år på folkehøgskole gir rett til støtte hos Lånekassen. De fleste skoler har 18 års grense, men det finnes også folkehøgskoler som tar inn elever på 16 og 17 år. På www.folkehogskole.no kan du søke blant alle skoler og linjer, og her er skolene som tar inn 16-17-åringer.

Jobbe

Det kan være vanskelig å motivere seg til å begynne på skolen/studier igjen etter en lang pause. Derfor kan jobb også være lurt. Ved å jobbe får du erfaringer og lærer annerledes enn på skolen. Du slipper unna karakterer og eksamen, og tjener egne penger. I artikkelen For deg som søker jobb for første gang finner du eksempler på jobber som ikke krever en bestemt utdanning eller mye arbeidserfaring fra før.

Frivillig arbeid

Det finnes en rekke organisasjoner som tilbyr opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Noen av disse oppleggene koster det penger å delta på. Andre er billigere eller helt gratis. Sjekk for eksempel ut volontørordningen til Aktiv ungdom der du kan arbeide frivillig i et annet europeisk land. Det er gratis å delta og for alle mellom 18 og 30 år.

I artikkelen "Frivillig arbeid i utlandet" kan du lese mer om å jobbe som frivillig i utlandet.

Også i Norge kan du bidra i samfunnet ved å jobbe frivillig. Det behøves besøksvenner, leksehjelpere, flyktningguider, natteravnere, fotballtrenere og liknende. Frivillig arbeid tjener man ikke penger på, men derimot erfaringer man helt sikkert får bruk for senere i arbeidslivet og på fritiden. Ta kontakt med en frivillighetssentral eller organisasjoner der du bor og spør hvordan du kan bidra.

Se gjerne artiklene jeg har lagt under svaret også. Håper dette var til hjelp. Lykke til :)

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pause fra videregående?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange dropper ut av videregående skole før man er ferdig. Det er mange årsaker til dette, men det er lurt å starte opp igjen etter pausen.

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag