Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få jobb innen arrangementer?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 som er veldig usikker på hva jeg skal gjøre i livet. Gikk en god stund på helse vg1 før jeg sluttet, har nå søkt på restaurant og matfag til høsten; men vet ikke om det er noe for meg. Sliter med sener i hendene som kanskje gjør det litt vanskelig med å bære tung og holde på med hendene hele dagen. Vet ikke helt hvilken linje jeg vil gå. Jeg har også slitet med mye høyt fravær siden starten av ungdomskolen. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg vil gjøre, men jeg vill noe innen arrangementer eks, konserter, festivaler etc og kulter eks, reise rundt i verden, lære om andre kulturer og andre språk. Har også veldig lyst til å være frivillig, men man kan ikke leve av å være frivillig. Jeg er veldig redd for å skuffe alle sammen som har troen i meg, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre... Jeg kunne også tenkt meg, hvis det er mulig å ta et år i utlandet fordi jeg føler jeg må komme meg unna Norge en stund. Hilsen en veldig usikker jente..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for ditt spørsmål.

Det høres ut som du føler stort press eller setter et stort press på deg selv. Det er ikke uvanlig blant folk på din alder. Samtidig vil jeg oppfordre deg til å prøve å senke skuldrene. 

Det er vanskelig å velge utdanning, men det er likevel ikke slik at utdanningen du velger nå, låser deg til et yrke resten av livet. 

Du kan prøve deg på Restaurant- og matfag, og se om du liker det. Uansett har du muligheten til å gjøre noe annet senere. For eksempel kan du ta Påbygging til generell studiekompetanse etter to år på skole eller etter fagbrev, og deretter kan du studere. Eventuelt kan du søke jobb innenfor en helt annen bransje, for eksempel arrangementbransjen og jobbe deg oppover.

Hvis du velger å studere etter videregående, kan du for eksempel studere reiseliv, hotelledelse, språk, kulturer eller prosjektledelse.

Men det er også mulig å få jobb innenfor disse feltene uten utdanning. For eksempel starte med en enklere jobb, før du etter hvert får mer og mer ansvar. Det kan også hjelpe om du først får litt erfaring med å gjøre noe lignende frivillig, enten på et lokalt sted eller i en studentforening. Da blir det enda enklere å få jobb.

Du spør også om et år i utlandet. Det er ganske vanlig å bli skolelei av og til, og noen velger da å ta et friår underveis på videregående. Det er mulig, men da er det viktig at du avtaler dette med rådgiver ved skolen din, slik at alt er i orden og du ikke mister retten din til neste år igjen.

Det er ganske mange flere muligheter for å reise ut om man er fylt 18, men på UngInfo sine sider er det samlet en del tilbud som du kanskje kan være interessert i. Noen av dem har også 16-årsgrense. 

Og til slutt vil jeg gjenta at du ikke må være for hard med deg selv. Det er mange av oss som har vært veldig usikre på hva vi vil, men det ordner seg til slutt. Det er enklere å prøve seg rundt i arbeidsmarkedet enn mange tror.

Husk også at du kan snakke med rådgiver på skolen om slike ting. Det kan være ofte være nyttig for å tenke høyt og få informasjon om mulighetene sine.

Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag