Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg bytte videregående?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, begynte på Oslo katedralskole i år, men jeg fant ut at jeg ikke var en katta person,i tillegg har jeg nesten ingen venner. De jeg har går til andre venner i friminuttene. Jeg er hverken kjent med guttene eller jentene i klassen. Og det virker ikke som de vil henge med meg. Dermed trives jeg ikke der. På en annen side går vennene mine på Bjerke vgs, og de ber meg om å bytte dit. Jeg er usikker på om jeg skal bytte eller ikke, fordi jeg tenker på hvordan jeg kan bytte fra "den unike katta" til Bjerke, og i tillegg har bjerke elever som ikke tar skolen seriøst. Samtidig vil jeg være med vennene mine, og jeg føler litt at jeg vil trives bedre på bjerke. Så kan dere veilede meg eller gi meg tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Det er ikke noe gøy å føle seg alene på skolen, og jeg skjønner godt at det kan friste å bytte skole. Samtidig er det helt normalt å bruke tid på å bli kjent med nye folk. Noen klarer det på veldig kort tid, mens andre kan trenge flere måneder.

Du må føle på hvor mye du mistrives på Katta og om du tror det vil bli noe bedre om du bytter skole. Hvis du synes det sosiale miljøet er dårlig nå, kan det være grunn til å bytte, men som sagt kan det lønne seg å være tålmodig og ta litt ekstra initiativ selv.

Dersom du føler at du har prøvd alt og allikevel ikke trives, er det en veldig ærlig sak å bytte. Hovedregelen er imidlertid at man ikke har noen rett til å bytte skole midtveis i skoleåret. Du kan likevel kontakte den aktuelle skolen du ønsker å begynne på og spørre. 

Jeg vil uansett anbefale deg å ta en prat med rådgiver eller helsesøster/sosiallærer på skolen. Da kan du få veiledning og snakke om det du har fortalt oss. 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag