Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte til helse?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg er en 16 år gammel jente som nettopp har startet på vg1, studiespesialiserende. Jeg angrer kjempe mye for at jeg valgte studie og denne skolen. Føler ikke jeg passer inn her. Vil gå helse siden det virker litt letter, siden jeg er dønn skolelei. Jeg har 0 motivasjon til å komme meg i gjennom skoledagen og klarer ikke konsentrere meg i timen. Jeg har helt middels karrakterer, men kun fordi jeg leser til prøvene. Ellers forstår jeg ingenting. Hva er lurest for meg? Å droppe ut, eller å bytte til helse, om det er mulig? Hva skjer visst jeg eventuelt dropper ut? Og må jeg ha tillatelse fra foreldrene mine for det, for det kommer ikke til å godta det. Men jeg klarer rett og slett ikke mer skole. Skole er ikke min greie.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for spørsmålene dine.

Det var leit å høre at du trives så dårlig på studiespesialisering og skolen. Samtidig er det en helt ærlig sak, og det finnes flere muligheter.

Alle har rett til å bytte utdanningsprogram én gang. Dette kalles rett til omvalg. Les mer på lenken.

Det er ikke sikkert du får bytte i år, men snakk med en skole som tilbyr helse og spør om det finnes muligheter for det. Hvis ikke, kan du søke på den før 1. mars om du har lyst.

Du spør også om hva som er lurest for deg. Det er vanskelig å si. Om du ønsker et friår, er opp til deg. Det kan være litt kjedelig hvis du ikke får jobb, og det kan bli litt tyngre å starte på skolen igjen, men det er noe du har lov til.

Jeg vil anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen. Sammen kan dere finne ut om du bør fortsette eller ikke. For eksempel kan det tenkes at du kan få fritak for noen fellesfag på helse hvis du allerede har tatt dem på studiespesialisering. Det kan jo være fint, så har du noe å gjøre mens du venter på neste skoleår også. Eventuelt er det jo mulig å søke en jobb. 

Du lurer også på om du må ha tillatelse fra foreldrene dine, og det må du ikke. Etter ungdomsskolen er det du selv som bestemmer over din utdanning, det innebærer hva du skal gå og om du skal gå noe i det hele tatt. 

Uansett hva du tenker, vil jeg anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen. Da kan du få mye god informasjon og hjelp til å finne ut av hvordan du skal gjøre dette. 

Håper svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag