Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruke den samme eksamensbesvarelsen min på to eksamer.Kan plagiatsjekkeren spore opp eksamenssvaret jeg hadde i den første eksamenen, ettersom dokumentet ikke er publisert på nettet? Kan jeg bli tatt for plagiat med dette?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Hadde en eksamen nå nylig som gikk bra. Idag hadde jeg ny eksamen, og en av oppgavene på dagens eksamen var helt lik som en av oppgavene på den forrige eksamenen. Jeg kopierte svaret jeg hadde skrevet på den forrige eksamenen og limte inn i den nye eksamenen. Kom på i ettertid at jeg ble redd for å bli tatt for plagiat. Men så tenker jeg at det er rart visst en skal bli tatt for å plagiere seg selv. Og oppgavene jeg har skrevet er ikke publisert noe sted på nettet, bare levert inn digitalt til sensor. Kan plagiatsjekkeren spore opp eksamenssvaret jeg hadde i den første eksamenen, ettersom dokumentet ikke er publisert på nettet? Kan jeg bli tatt for plagiat med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!
Du har brukt den samme besvarelsen på to eksamner og lurer på om mulig konsekvenser på dette.

En tanke som virker veldig smart i utgangspunktet, kan det være lurt å tenke igjennom en gang til. Det gjelder også her. Det hadde nok vært lurt å tenke seg om en gang til, om det var lurt å levere den samme besvarelsen to ganger. For det korte svaret på det, er at det nok var litt dumt.

Selv om ikke besvarelsene er publisert på nett, så kan plagiatkontrollen uansett kjøres og man kan finne ut at du har levert den samme besvarelsen to ganger. Så i prinsippet kan du bli tatt for det.

Videre står det i en del forskrifter for ulike høgskoler at det ikke er lov til å levere egne oppgaver to ganger, det blir regnet som selvplagiat.
Hva som evt. er reaksjonen fra skolen på dette, er det vanskelig for meg å svare på.

Hvis du er bekymret for hva som kan skje hvis skolen finner ut av dette, så kan du ta kontakt med kontaktlæreren din og fortelle om saken. Ærlighet varer lengst - sannsynligvis også i denne saken.


Lykke til.

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag