Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med fraværet i fag der fag går over flere år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Fraværsgrensa.(her later vi som jeg ikke bruker legeeeklæring) 1. La oss at jeg har vært syk 5% i 1. Semester av skoleåret i et fag. Også blir jeg 5% syk i samme fag i 2. Semesteret. Får jeg da ikke vurdering i faget? 2. Historie har man både i vg2 og vg3. La oss si jeg blir syk 5% i historie vg2. Også blir jeg også 5% syk i vg3 historie. Tilsammen blir det 10% hvis vi legger sammen årene. Siden alle fravær blir lagt sammen i vg3, får jeg da ikke vurdering/standpunkt i faget? 3. Jeg har ikke tid til å hente legeerklæring for å ha vært syk, fordi legesenteret er bare åpent de dagene og klokkeslettet jeg er på skolen. Etter juleferien i januar får vi standpunktkarakter. Dersom jeg får legetime i juleferien, kan jeg hente legeerklæring. Men jeg er redd jeg ikke rekker det før karakteren settes! Jeg vet at dersom jeg ikke har legeerk. for 1 hel dag så stryker jeg ikke i faget. Men jeg vil ikke ha fravær i vitnemålet mitt, derfor vil jeg dokumentere alle dager jeg er borte!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine!
Det som er avgjørende for om du får standpunktkarakter i et fag er om du holder udokumentert fravær under 10 % av årstimetallet i faget. I geografi er det for eksempel 56 årstimer. Du må derfor holde deg under 5,6 timers fravær i faget. Om du regner høsthalvåret for seg, blir det 10 % av 28 timer, altså 2,8 timer. Selv om du overskrider fraværsgrensen litt i høsthalvåret, kan du få standpunktkarakter til våren, om fraværet er under 10 %.

I fagene som går over flere år, må du holde deg under 10 % av timetallet det enkelte året.

Når du er syk må du vanligvis møte opp raskt hos legen for å få legeerklæring. Du kan få unntatt fraværet du hadde til legebesøk fra fraværsgrensen.

Du kan slette inntil 10 hele dagers fravær fra vitnemålet. Sykefravær slettes fra og med 4. sykedag (unntak: kronisk syke). Se vedlagte artikkel.

 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag