Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg skal velge på vgs, og vet ikke hva jeg er interessert i.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg fikk ikke til å skrive på utdanning så jeg skriver her. Problemet mitt er at jeg ikke liker noen ting, hahah. Jeg skal nå velge videregående og alle valg står egentlig helt likt for meg. Det er ikke så mye jeg føler glede av. Eller jeg gjør det ofte, men det er bare små øyeblikk og hendelser, det er ikke noe sånt fag eller noen interesse. Jeg vet ikke så mye om meg selv egentlig. Av og til finner jeg noe jeg liker, men jeg blitt lett lei av det. Det er ting jeg er god på, men det betyr ikke at jeg liker det, som alke tror. Jeg er ganske god på skolen og spesielt i matte, men jeg liker det egentlig ikke. Så jeg tror ikke jeg skal ha så lang utdanning. Spørsmålet er om dere har noen tips til å finne ut ner om meg selv, og hvordan jeg kan få interesser og følelser tilbake. Slik at jeg kan velge utdanning. Akkurat nå føler jeg meg bare som en robot som gjør det folk sier fordi jeg ikke har så mange meninger om akkurat meg selv. Bare andre ting. Noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Du er nok ikke alene om å kjenne på disse følelsene og ha disse tankene. Det er en veldig spesiell tid i livet å være på din alder, hvor man vokser opp og skal finne mer ut av seg selv, samtidig som man skal gjøre det som føles som store valg.

Vi kjenner deg jo ikke så godt, og kan ikke gi deg kjempegode svar heller. Men vi kan tilby noen tanker rundt det.

Du skriver at du ikke helt vet hva du vil velge fremover, og beskriver det som en følelse av å ikke ha noen spesiell interesse eller lyst forbundet med valgene dine. Du er fortsatt ung, og i en fase hvor du kommer til å finne mye mer ut av ting av deg selv, med tiden. Det er det første som er viktig å nevne.

Det er også heldigvis sånn at du har god, god tid på å finne ut hva som er din yrkesvei i livet. Det føles kanskje ikke sånn når man står midt oppe i ting og skal velge, men heldigvis finner de fleste ut hva de skal drive med på et mye senere stadium i livet enn det du er i.

Noen folk er mindre engasjert i utdanning/yrke enn andre, og sånn er det bare helt naturlig. Det er heller ikke noe galt i å være det. Men hvis det derimot er sånn at du egentlig var engasjert, men føler deg mindre engasjert nå, kan det være grunner til å prøve å se hvorfor. Det er ikke uvanlig å bli "følelseslammet" når man står overfor store valg, det kan rett og slett bli for mange inntrykk for noen, sånn at de automatisk demper dem inne i seg. Vi kjenner deg jo ikke og aner ikke hvordan det føles for deg. Men det viktigste vi vil si, er at det går bra uansett hva du velger nå. Det beste og viktigste du kan gjøre, er å gi deg selv tid til å bli kjent med deg selv og hva du liker og ikke liker. Så lenge du gjør det, er du i utvikling.

Vi vil anbefale deg å prate med foreldre/venner om dette, og også ta en tur til rådgiver eller kontaktlærer på skolen din. De har ofte gode metoder for å tenke nytt rundt hva man liker å gjøre. Så vi ville startet med det.

Vi legger også ved noen gode artikler vi har skrevet tidligere her på ung.no. Både om hva som kan være fint å tenke på når man velger videregående, men også hvordan man kan tenke hvis man mangler motivasjon.

Vi ønsker deg veldig lykke til de neste årene, og håper du finner et sted som føles meningsfullt og bra for deg :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole