Hopp til hovedinnholdet

Er sjenert og synes det er vanskelig å få venner. Lurer på om dette er psykisk.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få fram dette. Men jeg tror at jeg lider psykisk. Jeg har tenkt veldig mange ganger over dette, for det er et stort problem i hverdagen fordi jeg er sjenert.Jeg klarer ikke å begynne samtaler med andre. Dette ødelegger utrolig mye for meg. Jeg går på media m/studie, og jeg har fått venner på Media, jentene for det meste. Men så kommer språk, her sliter jeg så sykt. Jeg kjenner ingen og kan ikke lene meg på noen. Når læreren sier: les for hverandre to og to, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. For hun setter oss ikke i par, som gjør at jeg sitter alene. Jeg klarer ikke å få kontakt med de andre fordi jeg er redd for å ikke bli likt, men når jeg ikke snakker blir jeg i hvertfall ikke likt. Også viss vi slipper tidlig, så setter jeg meg inn på doen til resten av mediagjengen er ferdig med språk. Hvordan kan jeg endre på dette? Jeg vil bare ha venner og jeg skjønner ikke hva som er galt med meg? Jeg hater den følelsen av å være ensom.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter ung.no. Jeg forstår at du synes det er vanskelig når du får tanker om at det er noe galt med deg og at du er ensom. 

Det er mange som er sjenerte, spesielt i ungdomstiden, og for noen kan dette bli litt plagsomt. Det er ikke uvanlig å føle seg sjenert, eller å oppleve ubehag i ulike situasjoner, spesielt når en skal gjøre noe en ikke synes en er så flink til. Dette er noe de fleste vil oppleve i løpet av livet sitt. Noen skulle kanskje ønske de var mindre sjenerte, at de våget å vise mer av seg selv og ta mer kontakt med andre. her er en flott artikkel som kan få deg til å forstå bedre hva som skjer med deg og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv.

Hvis du er veldig sjenert, forstår jeg at du kan få tanker om at dette kan være tegn på at du lider av en psykisk lidelse. Det man kan tenker på da, er det man kaller for sosial angst. Det kan en si det er om din sjenanse og angst er så sterk at det går ut over din livskvalitet og hindrer deg i å gjøre det du ønsker. 

Men det er fult mulig å overvinne sin sjenanse og angst og for de fleste går det over av seg selv når en gradvis venner seg til situasjonene og blir tryggere på dem en har rundt seg. Det som skjer da, er at en utfordrer angsten og unngår å rømme fra situasjoner om ting oppleves vanskelig.

Jeg anbefaler deg å akseptere at du synes ting er vanskelige og overse dine egne tanker om at dette er flaut eller skamfullt. Være åpen om dine vansker, slik at andre forstå at de må ta hensyn og hjelpe deg når situasjoner oppstår som framkaller angsten. 

For jeg forstår at du synes at dette går ut over ditt sosiale liv og at ensomheten din er en utfordring. Mange unge opplever seg ensomme. Vi har laget en fin artikkel om dette her. Les den og se om du kan få nye tanker om hvordan du kan hjelpe deg selv.

Ellers anbefaler jeg deg å ta kontakt med noen voksne på skolen som kan hjelpe deg. Det kan være kontaktlærer, helsesøster eller sosiallærer. 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen