Hopp til hovedinnholdet

Stress på skolen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i niende klasse og blir veldig fort stressa av skole. Prøver, innleveringer og framføringer. Jeg jobber hardt og er nesten aldri med venner. Hver helg øver jeg til ett eller annet. Jeg vil få så bra karakter som mulig og blir veldig skuffa over meg selv at jeg enda ikke har klart en 6 i år. Jeg får for det meste mellom 4 og 5. Jeg blir fort lei meg når vi får tilbake en karakter og en viss person sier: yes, jeg hadde ikke øvd en gang og personen får f.eks 5+ og jeg klarte kanskje bare en 4 når jeg hadde brukt lang tid på å øve. Stresset tar rett og slett over meg og begynner ofte å grine av det. Vi har så mye! I tillegg til det er det noen som får øve ark til en prøve isteden for å lese tuuusen sider. Det er jo for at de trenger ekstra hjelp, men føler egentlig at alle bør få det. I skrivende stund har jeg en innlevering til i morgen som jeg ikke har klar med, prøve på onsdag, prøve på tirsdag og fredag igjen. I tillegg til det har vi alt for mye lekser. øvingshelg igje

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du strever med dårlig samvittighet for at du ikke presterer godt nok på skolen samtidig som du kjenner på at kravene du opplever på skolen, hjemme, i fritiden o.l. er større enn din kapasitet til å løse kravene.

Når du har det sånn over tid kan du få stressplager som du nevner. Tegn på stress er: —Hjertebank, —økt irritasjon og sinne, —søvnproblemer, —«klump» i halsen, —lett for å gråte, fortvilelse, —sliten og trøtt, —vondt i hode og nakke, —mageproblemer, —mindre lyst på mat og rastløshet.— Dette er kroppens  måte å si ifra om at nå er det på tide å gjøre en endring  hverdagen. det er forskjell på å ha det travelt og å oppleve stress. Du kan oppleve stress selv om du ikke har det travelt, og du kan oppleve å ha det travelt uten å oppleve stress.

Du kan gjøre noen grep hjemme og på skolen for å dempe stresset: 

 • Skru av mobil og PC. Gjør deg mindre tilgjengelig.
 • Be om hjelp (foreldre, lærer , venner) hvis noe virker uoverkommelig i hverdagen. Hva  må gjøres, og hva kan vente.
 • Tenk gjennom om du bør redusere på mengden av aktiviteter hvis du er veldig aktiv på fritiden din. Står mengden aktiviteter i forhold  til hva DU ønsker?
 • Stopp helt opp når du mener du er stresset. Trekk pusten dypt mens du teller til 5, og ut mens du teller til 5.  Rolig pust roer ned kroppen.  
 • Sørg for nok søvn og skikkelig mat.
 • Sett av tid til egne behov. (trening, lesing, kino etc.)
 • Legg inn pauser i lekselesingen og planlegg slik at du vet du kommer gjennom det viktigste stoffet før hver prø
 • Forsøk å finn ut når på dagen/kvelden du leser «best».
 • Ved prøver/eksamen: Sett deg godt ned på stolen og ha bena  godt plantet i gulvet.
 • Pust rolig ut og inn 2-3 ganger.  
 • Tenk hjelpetanker: "jeg gjør så godt jeg kan og det er godt nok", "det kommer til å ordne seg", "jeg gleder meg til dette er ferdig for da skal jeg gjøre noe jeg har gledet meg til lenge". Øv på å tenk at du er god nok som du er.

Hvis du ikke får til å dempe stresset selv, bør du finne noen å samarbeide med. Du kan for eksempel snakke med helsesøster eller fastlegen din. Eller snakke med en annen voksen du stoler på. Kanskje de voksne hjemme kan hjelpe deg med dette hvis du lar dem få slippe til? Kanskje du må hjelpe dem å hjelpe deg? Legge en plan sammen med noen for å finne ut av hva du kan gjøre.

Les også vedlagte artikler. Kanskje du finner noen tips som passer deg i dem?

Lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer