Hopp til hovedinnholdet

Selv om jeg gjør det bra på skolen stresser jeg veldig med karakterer. Jeg har fysiske plager, sliter med psyken og selvbildet fordi jeg er så bekymret, og trenger hjelp. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg sliter med mye hodepine, kvalmhet,tretthet, STRESS, VELDIG sliten og karakterpress som jeg legger på meg selv. Jeg er sliten hver eneste dag og jeg har ikke et sunt forhold til mat. Jeg går på ungdomskolen og vet at jeg kommer til å slite meg fullstendig ut før 3.klasse på videregående. Sliter med konsentrasjon og hvordan jeg skal øve til prøver mest effektivt. Jeg ønsker å bli lege og jeg har et karaktersnitt på 5,8, men skolen tar knekken på meg. Jeg orker ikke mer! Jeg sliter også med selvbildet, selvmordstanker og angst for annmerkninger. Trenger hjelp. Mvh ANONYM!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Først og fremst er det bra at du tar kontakt med oss og ber om hjelp. Ingen skal trenge å sitte med alle disse tankene på egen hånd. Der virker som du allerede vet hva utfordringene dine er, og dette er et veldig godt utgangspunkt for å få hjelp. Du nevner flere ting du sliter med, og jeg skal prøve å gi deg et ryddig svar. 
 
Du nevner noen fysiske plager du har, som tretthet, kvalme og hodepine. Alt dette er vanlige bivirkninger av det stresset du nevner. Mye kan gjøres ved å sørge for å få nok søvn, og senke stressnivået ditt. 
 
Å senke stressnivået er enklere sagt enn gjort. Det høres ut som det stort sett er karakterpresset som er grunnen til det stresset du føler på, og det er kanskje her du må prøve å gjøre noen tiltak. Det er vel og bra at du får gode karakterer, men du må også huske på at karakterer ikke betyr alt. Det er viktig å finne tid til andre ting og, for å "lade batteriene". Kanskje kan du prøve å sette en grense for deg selv på maks. antall timer du skal jobbe med skole hver dag? Og samtidig bestemme deg for at du skal bruke minst to timer hver dag på å gjøre noe du liker godt - en hobby? Det er også viktig å være i fysisk aktivitet, da dette har mye innvirkning på både den fysiske og psykiske formen til en person. 
 
Det er flott at du har et mål for skolearbeidet, og allerede vet hva du vil bli når du blir stor. For mange hjelper dette på motivasjonen. Men som jeg nevnte over er det viktig at du ikke blir så oppslukt i dette målet og dette karaktersnittet at det går utover andre ting i livet ditt. Du nevner at du har angst for å få anmerkninger, men da er det viktig å huske at det ikke er "verdens undergang" dersom du får en anmerkning. Du skal ha ganske mange anmerkninger før dette gir deg nedsatt ordens-/oppførselskarakter. 
 
Mange unge sliter med selvbildet, og samfunnet bidrar nok med en del press på dagens ungdom. Et bedre selvbilde er det kun en selv som kan sørge for, og det er du selv som må gjøre denne jobben. Det finnes riktignok mange bøker som kan hjelpe deg med å se det positive i hverdagen, og å finne mestring. Skolefagene er åpenbart noe du mestrer, så kanskje skal du belønne deg hver gang det går bra på skolen? Kanskje har du også en hobby som du mestrer og trives med? Prøv å gjøre mer av det som gjør deg glad, i en periode. Dersom dette ikke fører noen vei, er det på tide å snakke med for eksempel en psykolog. 
 
Du nevner at du har selvmordstanker, og dette er absolutt noe du bør snakke med noen om. Ingen skal måtte føle på dette, og å ta sitt eget liv burde ikke være noe du vurderer. Alle kan nok føle at de ikke strekker til i blant - både unge og voksne - men da er det viktig å snakke med noen om det. Både de hjemme, på skolen, helsesøster eller lege kan være aktuelle å snakke med. 

Å snakke om selvmordstanker kan først virke veldig skremmende og mange vil ikke fortelle om det. Men det er åpenhet som hjelper best og som er tryggest når man tenker at livet ikke er verdt å leve. Alle jeg har møtt som har valgt å si i fra om slike tanker, har blitt lettet etter å ha snakket om det. Da er det mulig å få nok støtte og hjelp også. Få tips om hvordan du kan gå frem her i denne artikkelen. Du finner mer tips i artiklene nedenfor.


Lykke til videre!

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen