Hopp til hovedinnholdet

 Spørsmål om kreft og om hvite blodceller. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Dette er ikke akkurat et spørsmål, men siden det er helg, så får jeg ikke spørt lærene mine. Jeg har lest boka The Fault In Our Stars, og sett filmen. Så snakket vi om celler på skolen i dag i naturfagen. Vi kom inn på temaet kreftceller, og at vi ikke har noe kur mot kreft. Da tenkte jeg, kreft er jo at hvite blodceller i kroppen angriper egne celler kroppen har laget. De hvite cellene tar "feil" av "slemmingene og de snille". Har noen tenkt på at om noen donerte hvite blodceller slik at folk med kreft kan få dem. De nye hvite blodcellene som ble innført vil derfor være med på å beskytte de røde blodcellene og stanse de hvite blodcellene som hadde gått "amokk". Litt som at FBI kommer og hjelper politiet i en situasjon. Dette var bare noe jeg tenkte på, og vil spørre noen om dette før jeg glemmer det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 Kroppen er veldig fasinerende, og egentlig er det jo mer spørsmål, enn svar, man får når man begynner å lære om den. Det er veldig bra at du tenker på løsninger og vil gjøre godt for helsen til andre! 

Det fins mange ulike kreftformer, og de fungerer litt ulikt. Men det er ikke helt slik kreft oppstår; at hvite blodceller angriper egne celler.  

Det du beskriver der, er egentlig noe som heter autoimmune sykdommer. Det er en stor gruppe med sykdommer, blant annet gikt-sykdommer, MS, allergier og så videre. Da tar kroppen feil av farlig, fremmed vev som en skal angripe, og eget vev som egentlig ikke skal angripe (men som kroppen gjør likevel).

Kreft oppstår mer på grunn av av at celler deler seg ukontrollert. Dette skjer egentlig litt av i kroppen vår hele tiden. Men de som er friske har flere mekanismer som dreper disse cellene som har gått "amok". Dermed oppstår ikke kreft. Hos noen er denne celleveksten helt ute av kontroll, eller det mangler slik reparasjonsgener eller reparasjonsmekanismer. Da kan det vokse fram en kreftsvulst. 

Men det finnes noen typer blodkreft, som på en måte fungerer litt slik du nevner; hvite blodceller kan vokse ukontrollert og fortrenge røde blodceller og annet friskt vev,

Ved kreftbehandling prøver en å gå inn på de ulike deler i denne prosessen som gjør at celler kan dele seg ukontrollert. Dette er egentlig veldig komplisert, men det er gode spørsmål du stiller!

Jeg håper du fortsetter å forske på dette på skolen, og kanskje kan du også velge fag som gjør at du kan bli lege eller forsker, og hjelpe til å løse denne gåten senere.

Alt godt til deg! 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kreft?

Mammografi (colourbox.com)

Mange kjenner noen eller har hørt om noen som har kreft og noen behandles selv for kreft. Det kan være en vanskelig sykdom å forstå. Hva er kreft?

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse