Hopp til hovedinnholdet

Jeg mener selv at jeg lærer mer når jeg tuller i timen, men lurer på hva jeg bør gjøre for å unngå dette?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg lærer mer når jeg tuller i klassen, ja jeg har sett gjennom dette i flere år, når jeg er helt stille å prøver å fokusere lærer jeg mindre enn når jeg flirer eller kommuniserer med klasse kamerat (ikke hele tiden). Når jeg har det gøy lærer jeg mye mer men, får å ha det gøy pleier jeg å kommentere i klassen. Jeg forstår ikke, og hva burde jeg gjøre med det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er en kjent sak at mange lærer bedre når de samtidig har det gøy. Derfor er det ikke usannsynlig at du også lærer godt selv om du tuller. Men det er viktig at du forstår hva som til enhver tid passer seg å gjøre. Det går ikke an å tulle hele tiden, men innimellom skal man også kunne ha det moro.

Det er også viktig at du forstår at det ikke bare er du som skal lære på skolen, og at alle lærer på ulike måter. Du går nok i en klasse med mange forskjellige mennesker, og det er ikke sikkert at de lærer på samme måte som deg. Derfor må du lære å ta hensyn til både andre mennesker, og til læreren. Mange er avhengig av ro og stillhet for å kunne konsentrere seg, og da ødelegger det mye for dem dersom en eller et par stykker alltid er nødt til å bråke og tulle. I tillegg føler mange seg utrygge dersom ting alltid kommenteres, som du sier. I en klasse skal det være plass for alle - både deg og andre. Derfor må du prøve å godta at andre er annerledes enn deg, og ta hensyn til dem. Da vil du kanskje oppleve at andre også vil ta mer hensyn til deg, og kanskje "lar deg" tulle litt mer. Pass uansett alltid på at du ikke er frekk eller snakker negativt om noen, da dette aldri er greit.

Det kommer til å komme situasjoner i livet hvor du er nødt til å være stille og konsentrere deg, og derfor er det en fin øvelse at du blir nødt til dette på skolen. Men kanskje kan du foreslå konkrete ting dere kan gjøre, for læreren, som innebærer mer aktivitet og lek? Ta opp dette på en ordentlig måte, så vil nok læreren sannsynligvis være imøtekommende.

Dersom du generelt sett sliter med å sitte stille eller konsentrere deg, kan det være at du rett og slett har en diagnose. Dette bør du i så fall snakke med læreren/foreldrene dine om det.

Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag