Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med motivasjon, og har lyst til å gjøre noe helt annet enn å gå på skolen. Hvordan snakker jeg med rådgiver/foreldre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt på 15 år og sliter SKIKKELIG med skole motivasjon og det er nesten så jeg har sååå lyst til og bare gjøre noe HELT annet enn og gå på skolen. Men jeg vet ikke helt hva skal skal si til rådgiver eller foreldrene mine

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst er det viktig å huske at du ikke er alene om å føle på dette. Mange sliter med motivasjonen i perioder, og mange blir skolelei på slutten av ungdomsskolen. 

Du lurer på hvordan du skal snakke med rådgiver/foreldre, og her er mitt beste tips: bare hopp i det. Jo lenger du venter, jo verre blir det. Kanskje kan du si at det er noe du vil snakke om, og spørre om foreldrene dine har tid enten senere den dagen, eller en annen kveld? Da kan dere få forberede dere. Eller så kan det være enklest å bare ta det med en gang, så du slipper å grue deg. Dersom du synes det er vanskelig å snakke om det ansikt til ansikt, kan det være lurt å skrive ned alt i et brev som de kan få lese først. På denne måten kan du få "strukturert" tankene dine og det du vil si, og det blir oversiktlig for dem og kanskje lettere å forstå. 

Når det gjelder rådgiver på skolen, så er nok ikke du den første som vil ta opp dette. Rådgiverne møter mange ungdommer som kanskje behøver et friår. Det er fremdeles litt uvanlig å ta et "friår" mellom ungdomsskole og videregående skole, men heller ikke uaktuelt. Da går det an å f.eks. gå på folkehøgskole eller jobbe. Ut i fra alderen din å dømme, regner jeg med at du kun har et år igjen på ungdomsskolen. Dersom du greier å motivere deg til å fullføre 10. klasse, er dette det absolutt beste. Da slipper du å tenke på dette senere. Dersom du vet at du etter 10. klasse kan ta et såkalt friår, blir det kanskje lettere å motivere seg for å fullføre?

Finn ut av en del slike ting før du tar opp dette med foreldre/rådgiver. Da vil de nok ta deg mer på alvor enn hvis du bare forteller at du mangler motivasjon. Dersom de forstår at dette er noe du har tenkt ordentlig igjennom, blir det nok enklere for dem å "godta" det.

Når det er sagt, så opplever mange at videregående skole er annerledes enn ungdomsskolen, fordi at de her kan finne fag som interesserer de mer. Dersom du finner en yrkesfaglig eller mer praktisk linje som kan passe deg, er sjangsene for at du finner tilbake motivasjonen, store.

Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag