Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler press fordi resten av klassen min er så smarte.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i en realfagsklasse på vg1. Siden vi går i realfagsklassen så er ca 97% av klassen utrolig kloke. Jeg har gått i klassen ett par uker og føler at alle ligger på et så mye høyere nivå enn meg. På ungdomskolen så var jeg veldig muntligaktiv, men jeg føler ikke jeg er det så mye nå lenger. Jeg er redd for at det jeg kommer med virker så uklokt og dumt, og jeg vil ikke føle det sånn. Skole er førsteprioriteten min og jeg ønsker virkelig å gjøre det bra der. Jeg er redd for at jeg ikke får noe til, ikke får karakterene jeg ønsker for å for eksempel komme innpå legestudiet. Så hva gjør jeg da? Hva skal jeg gjøre for å nå målet mitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette skjønner vi godt at du tenker på, og det høres ikke noe behagelig ut.

Vi kan godt forstå følelsen din. Det kan hende at du nå er i en klasse hvor flere er som deg, at de prioriterer skole og har lyst til å gjøre det så bra som mulig. Dette kan føles uvant, hvis din forrige klasse ikke var helt lik.

Samtidig kan det hende at du ikke er alene om å føle det sånn. Det kan godt hende at mange av de andre i klassen din tenker det samme, og ser på deg som "en av de utrolig kloke". Det vet du jo ikke. 

Vi tenker likevel at det går an å se dette som noe positivt også. Hvis det er et miljø med mange som er interessert i skole, kan det bli et veldig godt læringsmiljø for deg. Det kan bli høyt nivå i flere av fagene, og det kan komme deg veldig til nytte. 

I tillegg er det viktig å huske på at det ikke nødvendigvis er en konkurranse, dette. Og du konkurrerer egentlig ikke med de andre i klassen. Hvis du vil inn på medisin, konkurrerer du på en måte med alle andre i Norge som vil søke medisin. 

Vi forstår likevel følelsen din godt. Det kan hende de andre tenker det samme om deg, og det kan komme mye bra ut av dette også. Likevel anbefaler vi deg å snakke med en kontaktlærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din om dette. Det er alltid bra å fortelle lærerne hvordan du har det, og hva de tenker på. Da kan de være med å hjelpe deg med gode råd og tips. 

Så det anbefaler vi sterkt. I tillegg har vi skrevet en del gode artikler, som vi linker til under dette svaret. 

Vi er sikre på at dette går seg til, og det kan hende at du ser på dette som en stor styrke etterhvert. Dine drømmer om fremtiden er ikke avhengig av hvem som sitter rundt deg - sånn sett konkurrerer du ikke med klassen din.

Vi ønsker deg veldig lykke til, og håper du skriver inn til oss igjen hvis du lurer på mer :)

 

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag