Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg får diagnosen ME, er det mulig å få noe hjemmeundervisning eller en slags ordning at jeg kan levere oppgaver på internett?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg holder på å bli utredet for ME og lurer på om det er noe hjelp jeg kan få i forhold til skolen. Jeg går Vg3 Påbygning og klarer så vidt å være 2 timer på skolen i uken. Jeg henger veldig etter, og vet ikke om jeg kommer til å klare å gjennomføre skoleåret. I løpet av den neste måneden skal jeg ta EEG, MR, røntgen og ultralyd av magen, men hvis ingenting slår ut der sa legen at jeg har ME. Hvis jeg får diagnosen, er det mulig å få noe hjemmeundervisning eller en slags ordning at jeg kan levere oppgaver på internett? Jeg har virkelig ikke lyst til å droppe ut av skolen på grunn av dette.. Lurer også på om det er mulig å kanskje ta Påbygning som privatist etter 25/5 reglen selv om jeg er 18? Har hørt at det er en mulighet hvis man er kronisk syk. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! 

Jeg forstår at du ikke vil droppe ut av skolen, og synes det er veldig bra du utforsker andre muligheter. Skolen har plikt til å hjelpe deg. Alle elever har rett på tilpasset opplæring. Du kan lese mer om det i denne artikkelen. 

Du kan også ha rett på spesialundervisning. Det er vanligvis PP-tjenesten (pedagogisk-psykologisk tjeneste) som gjør en vurdering av om man har rett til spesialundervisning. Hvis du har rett på spesialundervisning, skal du også få en individuell opplæringsplan (IOP). Planen skal vise målet for opplæringen, innholdet i opplæringen og hvordan selve opplæringen skal foregå. Om det blir hjemmeundervisning eller noe annet, kan ikke vi svare på. Du kan lese mer om spesialundervisning i denne artikkelen. 

Videre spør du om det er mulig å ta påbygg som privatist gjennom 25/5 regelen når du er 18 år. Vi i ung.no kjenner ikke til 25/5 regelen, men det er uansett mulig for deg å ta opp fag som privatist. Jeg legger ved noen artikler under svaret om det å ta opp fag som privatist. 

Hvis du egentlig mente 23/5 regelen, kan du lese mer om den på denne nettsiden. Om det er mulig for deg å få generell studiekompetanse gjennom 23/5 regelen når du er 18 år, er vi usikre på. Kontakt gjerne Samordna opptak for et konkret svar. 

Jeg anbefaler deg videre å ta kontakt med rådgiver på skolen. Han eller hun kan hjelpe deg med konkret informasjon i forhold til din situasjon og hjelpe deg videre i prosessen. Hvis noe ikke var forståelig, er det bare å sende inn et nytt spørsmål. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Rett til spesialundervisning

Gutt får hjelp av lærer (colourbox.com)

Elever har rett til tilpasset opplæring eller spesialundervisning dersom de har behov for det. Her finner du informasjon om hva spesialundervisning er og hvem som har rett til dette.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen