Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hei! Jeg lurer på om det er mulig å få fritak fra gym på videregående skole. Jeg går første året

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det er mulig å få fritak fra gym på videregående skole. Jeg går første året, og syntes fra første gymtime vi hadde at det var ekrstremt vanskelig. Litt fordi jeg ikke akkurat er den beste i faget, men mest pga følelser og tanker. Jeg gruer meg utrolig(!) mye til gymtimene og synes at det er helt forferdelig å delta. Har allerede begynt å gråte to ganger i løpet av fire gymtimer fordi jeg synes at det er så forferdelig. Jeg føler at de andre i klassen er mye bedre enn meg (noe de faktisk er), og at jeg gjør det dårligst hver gang. Hadde det samme problemet i 10. klasse, og da slapp jeg unna det jeg synes var absolutt værst å gjennomføre. Har nevnt det til kontaktlærer og helsesøster, men føler ikke at det hjelper noe særlig. Får heller ikke noe forståelse av vennene mine, noe som er skikkelig vondt. Når jeg nevnte det til mamma sa hun at jeg kanskje burde trene for å bli bedre, men jeg blir på en måte bare lei meg når jeg hører det. Har slitt i over ett år nå. :(

Besvart 13.10.2017 08:58
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Huff, så leit å høre at du har det så ille i gymtimene, og at du ikke møter forståelse hos venner, lærer eller helsesøster.

For å få vitnemål etter fullført videregående skole, må du i utgangspunktet få karakter og bestå alle fag. Det er likevel noen unntak, og det er hvis lege kan dokumentere at kompetansemålene i kroppsøving er til skade for deg eller når tilpasset opplæring ikke er mulig, kan du fritas i kroppsøvingsfaget. Elever som er fritatt fra vurdering med karakter i kroppsøving skal likevel delta i opplæringen.

For å bli fritatt i kroppsøvingsfaget, sender du en søknad til rektor sammen med en legeerklæring som dokumenterer at opplæringen er til skade for deg og at tilpasset opplæring ikke er mulig. Om dette, se forskrift til opplæringslova § 1-12 og § 3-23.

Ut fra det du skriver, tror jeg ikke det er mulig for deg å bli fritatt. Man kan ikke bli fritatt fordi man føler at man ikke er flink nok.

Alle kan ikke være gode i alt. Noen er gode i gym og dårlige i matte. Det gjør ikke at man kan fritas fra matte. Man må likevel delta i undervisningen og gjøre så godt man kan.

Det fine med gym, er at karakteren ikke settes ut fra hvor god du er, i Kroppsøving så skal innsatsen til eleven også være en del av grunnlaget for vurdering. Det skal altså ikke gis karakterer i kroppsøving etter fysiske ferdigheter, dette handler blant annet om at alle skal ha likt utgangspunkt når karakteren skal settes.  (forskrift til opplæringslovens § 1-3) Det betyr blant annet ved at innsats er del av grunnlaget for vurdering kan elever ha mulighet til å oppnå en god karakter i faget til tross for lav kompetanse og med forutsetninger som gjør det vanskelig å ha høy måloppnåelse.

Siden du ikke føler at du får støtte og hjelp hos de du har snakket med, synes jeg du skal ta deg en tur innom elevtjenesten på skolen. Fortell hvordan du føler det i gymtimene. Da kan elevtjenesten innkalle til et møte med gymlæreren slik at dere sammen kan finne ut hvordan du kan få det bedre i gymmen. Ved å møte forståelse fra den som har timene vil du forhåpentligvis få det bedre når du er der :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan bør man vurderes i gym?

Bør innsats telle for karakteren? Bør privatisteksamen endres til å bli muntlig og praktisk? Hva synes du?

Gå til vote

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jeg gruer meg til gymtimen, hva kan jeg gjøre?

Gruer du deg til gym? (colourbox.com)

Hvis du bruker å grue deg til å ha gym er du ikke alene. Les her hva helsesøsteren anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag