Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kvalifisere til høyere utdanning når jeg har strøket i matte?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått to år medier og kommunikasjon, dette ga meg da realkompetanse. Det siste året på videregående tok jeg påbygg for å få generell studiekompetanse også. Har alltid slitet kraftig med matte, og det er også det faget jeg har jobbet mest med (er diagnostisert ADD, men kan ikke gå på medisiner grunnet hjerteproblemer). Til min store lettelse greide jeg akkurat å stå i standpunkt. Dessverre kom jeg opp i det til skriftlig eksamen, da strøk jeg etter mange timer øving for meg selv og med en privat lærer. Dette gjør jo sånn at jeg ikke får studiekompetansen jeg ville ha. Akkurat nå så føler jeg meg selv i en ganske håpløs situasjon, der all motivasjon forsvant etter at jeg strøk. Jeg vet heller ikke hva jeg ville ha studert videre, men ønsker å jobbe innenfor et kreativt felt. - Derfor lurer jeg på hva mulighetene mine er? Kan jeg fortsatt søke selv om jeg strøk under matteksamen? Har lest mye på nett rundt dette, men finner det litt forvirrende. På forhånd, takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I helt spesielle tilfeller kan du få unntak fra kravet om generell studiekompetanse. 

Har du en varig sykdom, funksjonshemming eller lignende som gjør at du ikke er i stand til å dekke kravene til generell studiekompetanse, kan du søke om dispensasjon. Du kan ikke fylle mer enn 24 år i søknadsåret. 

Normalt blir det bare gitt dispensasjon fra ett fag, og du må dokumentere at du har forsøkt å ta faget.

 Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Tilrettelegging på høyskoler og universitet

tastatur rullestol (colourbox.com)

Trenger du ekstra tid på eksamen, hjelpemidler for å få med deg pensum, eller må inngangspartiet til forelesningssalen legges til rette for at du skal komme inn? Her finner du reglene som omhandler studenters rett til tilrettelegging ved høyskoler og universitet.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag