Hopp til hovedinnholdet

Har det vanskelig med tanke på venner, kropp og skule

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. eg har det veldig vanskelig nå for tida med tanke på venner, kropp og skule. Det er mange gonger eg ønsker å dø eller sulte i hel. Eg hater kroppen min, i sommerferien prøvde eg å få spiseforyrrelse. Eg har slutta med snop, chips, brus og bakeverk og masse anna. Eg spiser veldig lite usunt og trener møye, Foreldrenene mine er beskymra og seiar at eg må unne meg litt av og til men eg får skyldfølelse. Bestevennen min røyker. Ho har også drukket, stjåle og skulka skulen. For ikkje så lenge sidan spydde ho opp mat, ho bruker også mobilen i skuletida og tar masse dumme valg. Det har vert veldig vanskelig for meg. I mange år har ho sagt stygge ting til meg og nå er sjølvtilliten min heilt øydelagt. Foreldrene mine har alltid sagt at ho ikkje er noko bra for meg og at ho bestemmer over livet mitt. Eg har alltid forsvart ho. Ho driter i skulefag men får alikavell bra karakterer, mens eg som jobber, øver og stresser livet ut av meg, får ikkje liga gode. Håper på svar snart hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det at du ønsker å dø og sulte i hjel er alvorlig. Når jeg leser det du skriver så tenker jeg at alt kan henge sammen med alt. Du bør prøve å finne mer ut av hva du kan gjøre noe med selv og hva andre må hjelpe deg med. Det er fint at du forsvarer venninnen din, men du trenger ikke gjøre det hvis hun ikke er hyggelig mot deg. Du bør trekke deg unna henne når hun sier stygge ting til deg. Du bør også trekke deg unna henne når hun tar valg som ikke er lov, sånn at du ikke blir dratt inn i trøbbel. Prøv også å bli kjent med andre. Det kan være lurt å ha flere venner enn en. Snakk gjerne med noen voksne om hvordan du har det. Kanskje foreldrene dine har opplevd noe liknende når de var unge? Kanskje de har noen tips som kan hjelpe? Eller helsesøster på skolen? Kanskje en person kan hjelpe deg med noe og en annen an hjelpe med noe annet.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen  person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen