Hopp til hovedinnholdet

Her bor jeg bare med mamma, resten av familien bor i hjemlandet. Mamma savner dem veldig og føler seg veldig ensom.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er så trøtt og sliten siste tid. Jeg bør i Norge snart 2år, ny språk, ny venner, ny skole, ny sted og ny kjæreste. Jeg går på videregående skole vg1. Her bor jeg bare med mamma, resten av familien bor i hjemlandet. Mamma savner dem veldig og føler seg veldig ensom. Hun synes at jeg bruker for lite tid men henne, uansett at jeg er med henne hele tiden etter skolen. Hun er også litt sjalu om familie til kjæresten min, hvor der er jeg nesten hver helg. Desutten mamma min hele tiden prater bare om problemer. Jeg vet ikke hva kan jeg gjøre for å få bedre tid på alt uanset at jeg er veldig slitten. Hva kan jeg gjøre for å føle seg bedre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17,

Takk for at du skriver inn til oss.

Du forteller at du de siste to årene har opplevd store endringer i livet ditt. Du har kommet til Norge uten hele familien din, du har måttet lære deg norsk, og bli kjent med et nytt skolesystem. Du har også fått deg kjæreste og du tilbringer en del tid sammen med han og familien hans.

Først vil jeg gi deg tilbakemelding om at mammaen din er heldig som har en sånn omtenksom datter som deg. Det må være tøft å både være så glad i mammaen din og oppleve at du blir sliten av at hun strever sånn, særlig når du har det godt i ditt liv.

Du opplever at mammaen din er ensom og savner resten av familien veldig. Du har også noen tanker om at hun er sjalu på at du nå tilbringer en del tid med kjæresten din og hans familie. Hun har uttrykt at hun synes du ikke tilbringer nok tid med henne, selv om du synes at du gjør det. Du synes også at mamma snakker for mye om problemer, og du blir veldig sliten av dette. Det er i denne forbindelse at du lurer på hva du kan gjøre for ikke å bli så sliten og føle at tiden ikke strekker til for alt du ønsker å få til. 

Jeg vi anbefale deg å snakke med mammaen din om alt dette du synes er vanskelig. Det er slik at foreldre fortsatt har et anvar for å ta vare på barna sine behov, på tross av om de strever selv. Kanskje dere kan komme med en løsning som gjør at både du og mamma kan sette pris på den tiden dere tilbringer med hverandre? Du kan også vise det du har skrevet til oss til mammaen din. Jeg synes du beskriver godt den situasjonen du befinner deg i.

Jeg vet ikke hva slags hverdag mammaen din lever, om hun jobber eller har noen andre holdepunkter i hverdagen, noen interesser eller møteplasser. Det å ha noe å fylle hverdagen sin med kan gjøre mennesker gladere, og kanksje er dette noe mammaen din kan tenke på. Hun kan ta kontakt med kommunen for å høre hvilke tilbud som finnes i deres nærmiljø. Hun kan også snakke med kommunen om oppfølging for psykisk helse, dersom hun strever med dette. Det er mammaen din som må ta ansvar for at hun selv kan få det bedre, dette er ikke ditt ansvar.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster har lang erfaring i å lytte til ungdom som strever og kan hjelpe deg med å komme videre. Dersom du tenker at du og mamma trenger hjelp til å snakke bedre sammen, og få det bedre sammen, så kan du også ta kontakt med familievernkontoret. Familievernkontoret er et gratis tilbud, som også ungdom selv kan ta kontakt med, som hjelper familier å kommunisere bedre sammen. Du kan finne det nærmeste familievernkontoret ved å trykke her

Jeg legger avslutningsvis ved noen artikler som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Jeg ønsker deg lykke til videre, nå og i framtiden. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser