Hopp til hovedinnholdet

Får ikke fjernet sykefravær!

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går helse og oppvekstfag vg1, og har hatt kyssesyken i over et halvt år. Jeg fikk bekreftet at jeg hadde det i starten av september, og etter det slitt veldig med skole. Jeg har fått flere varselbrev, selvom jeg har legebekreftelse på alt av fravær og møtt opp til alle prøver, fremføringer og gjort innleveringene. Jeg har ikke fått fjernet alt fravær, og er derfor jeg har fått varselbrev. Jeg har hatt mye magesmerten som har gjort at jeg ikke får sove om natta, og gjør meg enda mer utslitt itillegg til at jeg er veldig sliten pga kyssesyka. Har lærerne lov t å sende varselbrev når jeg har grunnlag nok til karakter?hvorfor får jeg ikke fjernet alt fravær? Jeg har slitt endel psykisk pågrunn av samboerbrudd og jeg er borteboer. Men dette vet lærerne og har derfor fått sovemedisiner for å få sove. Men de gjør at jeg er så trøtt at jeg ikke klarer å stå opp om morgenen. Jeg har mistet helt motivasjon til å fortsette på skolen hær, har dere tips til å få motivasjon tilbake igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Du forteller om store utfordringer i høst!

Fraværsgrensa

Alt dokumentert sykefravær kan du fjerne fra fraværsgrensa. Kan du sjekke opp med skolen om alt det dokumenterte sykefraværet er blitt fjernet? Har du mulighet til å få mer dokumentasjon fra legen? Du vil kunne få varselbrev når du nærmer deg fraværsgrensa, uavhengig av om du har grunnlag nok til karakter eller ikke.

Husk at du kan be skolen om å få jobbe med skolearbeid hjemme i perioder. Dette må godkjennes på forhånd av skolen og gir ikke fravær. Det kalles organisert studiearbeid.

Grunnlag nok til karakter

Det er også viktig at du har vært tilstede på prøver og at du har gjort innleveringene slik du skriver. Elever som har mye sykefravær risikerer nemlig å ikke få vurdering på grunn av manglende vurderingsgrunnlag. Sjekk med lærerne dine at de har mange nok vurderinger i det enkelte faget. Hvis noe mangler, kan du tilby deg å ta en ekstra prøve eller levere en ekstra oppgave.

Å få tilbake motivasjonen

Er det noe skolen kan gjøre for å hjelpe deg til å komme i mål denne terminen? Er de flinke til å tilpasse undervisningen? Har du hvilerom? Har du noen du kan prate med om hvordan du har det, f. eks. en lærer du stoler på, helsesøster eller rådgiver?

Har du venner som kan støtte deg og som du kan ha det fint sammen med?

Nå nærmer det seg også en god, lang juleferie. 

Flere tips kan du lese i artiklene nedenfor.

Fortsatt god bedring og lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag