Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for fremtiden

Jente 14 år
 

Spørsmål

Visste ikke hvilket tema det var i men jeg er redd for framtiden min. Jeg syntes alltid det er vanskelig med forandring, og ivertfall nå som jeg er i ungdommskolen. Jeg vet ikke hvilken videregående skole jeg skal ta og det er veldig stressende. Får jeg nye venner? Det er spørsmålet jeg ofte stiller meg, jeg har fått med de jeg går med på skolen siden 1 klasse og jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å greie å gå på skole uten dem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Det er helt normal å være redd for fremtiden. Det er alltid litt skummelt å bytte skole og det er helt naturlig å være usikker. Du vet jo ikke hvordan det kommer til å bli og ukjente situasjoner er ofte skremmende. Først og fremst vil jeg råde deg til å ikke ta sorgene på forskudd. Det er ingen grunn til at du ikke skal trives eller at du ikke skal få deg venner. Prøv å tenke positivt. Det kan jo være at det går mye bedre enn du tror:)

Det er også viktig å huske på at alle er i samme situasjon. Det er sikkert mange andre som også er usikre og redde for å begynne på ny skole. De fleste kjenner heller ikke så mange fra før av og er nok også redde for å ikke få seg nye venner. Det gjør ingenting at du ikke vet hvilken videregående du skal velge. Du har god tid til å bestemme deg! Som oftest er det også lettere å ta et valg når du har en mer avslappet innstilling til situasjonen:) 

Alt ordner seg til slutt, så prøv å ikke bekymre deg for ting som ikke har skjedd ennå. Du kommer helt sikkert til å få deg venner. Alle ønsker jo å bli kjent med nye mennesker når de begynner på videregående, så dette blir forhåpentligvis ikke et problem:) Nyt ungdomstiden og prøv heller å takle problemene dersom de oppstår:) Det er ingen grunn til å grue seg på forhånd.

Lykke til:)

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kort om selvtillit og selvfølelse

Gutt (colourbox.com)

Selvtillit og selvfølelse er to begrep som ofte blir brukt om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke nødvendigvis etter det andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen