Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få bedre studievaner?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg jobber veldig dårlig med leksene, og da jeg øver til prøver. Jeg sløser bort så mye unødvendig tid på lekser så jeg nesten ikke får noe fritid. Jeg blir distrahert av alt rundt meg, og foreldrene og læreren min vet det. Jeg får gode karakterer og gjør leksene nøye, men jeg får ikke til å konsentrere meg om jeg skal gjøre lekser og øve til prøver. Hvordan skal jeg greie å legge bort telefonen og gjøre unødvendige ting for å gjøre lekser? Hvordan skal jeg øve til prøve på best mulig måte, og hvorfor bruker jeg så mye unødvendig tid? Jeg forstår ikke dette selv, men jeg vil bli bedre til å bli ferdig med leksene tidlig, og å være godt forberedt til en prøve/et framlegg i god tid før det er. Trenger virkelig hjelp, men helsesøster var usikker...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du lett blir distrahert. Tenker at det er fint om du lærer deg noen fokuseringsøvelser. Det å fokusere på pusten sin kan være en bra øvelse for deg. Det å meditere gjør også at en kan greie å konsentrere seg over tid.

Du kan også gjøre lekser i 15 minutter effektivt og ta en pause på 5-10 minutter. Det å holde fokus i 15 minutter er kanskje vanskelig for deg, men da kan du bruke 10 minutter og ta da 5 minutter pause. I pausene kan du også se på telefonene eller gjøre andre ting. Det er viktig å være nøye på at du fullfører jobbeøkten og at du ikke går over tiden på pausen.

Det å stresse seg selv i å ha timelange økter er ikke lurt. Kjenn etter når du blir sliten og slapp da av. Gjør gjerne avslappningøvelser når du tar pause fra leksene.

Snakk med en lærer på skolen din som er flink til å gi råd om studieteknikk. Det vil hjelpe deg.  

Ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her!

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

Studieteknikk

Finn din studieteknikk (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag