Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig motivasjon for skole/lekser, sover dårlig, har liten matlyst

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år. Jeg har dårlig motivasjon for skole/lekser, jeg sover dårlig (sovner sent og våkner mange ganger) og jeg har liten matlyst. I tilleg er det mye som skjer i livet mitt. Faren min har skilt seg fra stemoren min (har fortsatt kontakt) så han virker litt deppa over det. Jeg skal også flytte og er nødt til å bytte skole. Jeg kunne velge om jeg ville starte så fort som mulig eller om jeg ville vente til etter sommeren. Jeg valget å starte så fort som mulig fordi jeg ikke vil ødelegge sommeren med å grue meg til å starte på en ny skole. Men samtidig så trives jeg godt på skolen. Hva bør jeg gjøre? Jeg vil være motivert på skolen, jeg vil spise ordentlig og jeg vil sove godt. Er det noe galt med meg? Plis svar fort!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Hvis man strever med mange ting som man selv ikke kan kontrollere eller bestemme noe med, er det svært forståelig at du har dårlig motivasjon for skole/lekser, sover dårlig og at du har liten matlyst. 
Det at din far skiller seg fra stemoren din gjør at det skjer mye med deg. Du må flytte. Og du må også bytte skole. Du tror din far er deppa, noe som kanskje bekymrer deg.
Når man har så mye å tenke på, er det ikke rart at at du sover dårlig, at det er vanskelig å få i seg nok mat og du strever med skolen.   
Du må snakke med en voksen om dette. Hvis det er vanskelig å snakke med din far om dette, må du snakke med helsesøster på skolen eller kontaktlæreren din. Den voksne kan hjelpe deg å sortere tanker og følelser.
Hvis du klare å sette navn på det du føler, vil det hjelpe deg med å sortere følelsene. Du vil få hjelp til å skille på hva du kan gjøre noe med, og hva du ikke kan gjøre noe med. Det vil gi deg ro til å slappe mer av.
Det du også kan gjøre er å passe på at du får nok mat i deg. Lag matpakke kvelden før. Ha med nok mat og nok drikke på skolen. Spis brødskiver eller havregryn og melk når du kommer hjem fra skolen. Spis middag og kveldsmat. Kveldsmat kan varieres med kakao, juice eller melk i tillegg til brødskiver med godt pålegg. Spis frukt og yoghurt mellom måltidene.
Når du skal legge deg, må du prøve å skyve bort alle tanker på det som du ikke kan bestemme eller kontrollere. Ditt mål skal være å sove godt, hvile i senga, kjenne at du puster rolig, lukke øyene og tenke på noe hyggelig. De voksne må ta ansvar for seg selv og alt det andre. Hvis du sover og spiser nok, vil det være lettere å konsentrere seg om skolen.
Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her til den du snakke med; din far, helsesøster og/eller kontaktlærerne din. 
Du er viktigst i verden for deg selv og du skal passe godt på deg selv! Snakk med en voksen!


Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gruer du deg til å bytte skole?

Skolebygg (www.colourbox.com)

Mange blir triste av tanken på å skulle slutte på ungdomsskulen og begynne på videregåande. Kanskje ender du opp i ein klasse med bere folk du ikkje kjenner?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Når du eller vennen din må flytte

Jenter trøster hverandre (colourbox.com)

Når du har hatt en nær og god venn og en av dere må flytte, kan det være veldig trist. Du kan føle deg både ensom, trist og kanskje redd for å miste kontakten.

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag