Hopp til hovedinnholdet

Jeg har alltid vært veldig redd for å snakke foran folk, ikke bare når jeg skal ha framføringer, men også når jeg skal snakke ut til folk.

Jente 16 år
 

Spørsmål
Jeg har alltid vært veldig redd for å snakke foran folk, ikke bare når jeg skal ha framføringer, men også når jeg skal snakke ut til folk. For eksempel, Jeg har nå gått i klasse med noen i over et halvt år og jeg frykter enda å snakke med dem. Til nå har jeg aldri sagt en setning som er lengre en tre ord. På barneskolen prøvde de å hjelpe meg ved å få meg til å framføre ting der jeg ikke trengte å snakke, som Karate, men dette hjalp ikke. Siden jeg nå går på videregående er det ikke så mange som bryr seg om jeg snakker høyt eller ikke, men jeg bryr meg, for dette trekker ned på karakterene mine, hver gang jeg veit jeg må snakke til noen gruer jeg meg. Jeg greier nesten ikke snakke med lærerne en gang. Veit du om noe i det hele tatt som kan hjelpe meg? For jeg vil virkelig ikke at dette skal fortsette, dette går utover mer en bare skole. På grunn av at jeg ikke tør snakke ut høyt får jeg sjeldent venner, og jeg sitter å gråter nesten hver dag over at jeg nesten aldri får vært med vennene mine.. Hvis det er noe du tror kan hjelpe meg, please si det!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, så fint at du skriver til oss! Det er lett å forstå at situasjonen du beskriver oppleves vanskelig. Kanskje er det litt trøst i at mange har det som deg? Jeg synes i hvert fall at du er kjempetøff som har bestemt deg for å ta tak i dette. Bare det at du har tatt en slik beslutning er et langt steg mot å bli kvitt problemet.

Du skriver at du ikke har sagt en setning på mer enn tre ord til de du går i klasse med. Du synes også det er vanskelig å snakke med lærerne. Dette gjør det vanskelig for deg å få venner, og det trekker ned på karakterene dine.

Jeg tror helt sikker at dette kan løses, men du blir nødt til å gjøre det meste av jobben selv. Mitt forslag er som følger: Finn fram til en voksen som du føler deg trygg på, for eksempel helsesøster på skolen eller sosiallærer. Forklare problemet ditt eller vis fram det du har skrevet hit, og si at du trenger hjelp med det. Sammen kan dere lage et "treningsopplegg" der du får oppgaver som handler om å henvende deg til andre, ta ordet i klassen osv. Dere begynner med små, lette oppgaver og øker gradvis. Dere må treffes minst en gang i uken, og du må være flink til å merke deg hvordan det går. Skriv gjerne ned hvilke følelser du får, hva er det vanskeligste, hva går greit osv.

I likhet med mange på din alder, kan det virke som om du sliter med et dårlig selvbilde. Også dette er det mulig å gjøre noe med hvis du jobber bevisst med hvordan du tenker om deg selv. I stedet for å gi oppmerksomhet til det du ikke får til, må du finne fram til det du er flink til. Fremheve det du er mest fornøyd med med ditt eget utseende. Fremfor alt må du bråstoppe når du får negative tanker om deg selv. Prøve da å finne ut hvorfor disse tankene kommer, se om du kan kjenne igjen disse situasjonene. Det jeg beskriver for deg nå, er en enkel versjon av det som kalles kognitiv terapi, altså "tanketerapi". Dette finnes det gode selvhjelpsbøker om. Du kan også be fastlegen til henvise deg til Bup (barne- og ungdomspsykistrisk poliklinikk) for å finne er "samarbeidspartner " der.

Tenk over om du kan følge noen av disse rådene. Ta også en titt på artiklen under svaret. Du er selvsagt velkommen til å skrive hit igjen.

Lykke til! Vennlig hilsen helsesøster.
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag


Quiz: Hva vet du om vennskap?

Hvor finner man venner?