Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lærevansker og prestasjonsangst, og øver alltid mye til prøver

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer på om jeg har lærevansker eller prestasjonsangst. jeg øver alltid ekstremt mye til prøver kanskje i 9 timer i strekk, for det var det jeg ble tvunget til når jeg var liten, mamma pleide også og gå gjennom vær eneste lekse jeg hadde helt til jeg startet i 9, men så orket jeg ikke mer av det for di det var alltid kjefting og gråting. men jeg får ikke noe bra karakter. alle vennen mine sier at jeg må slappe av og sånn.. men de får 5/6 selv om de ikke har øvd, også sitter jeg der med 3eren min. jeg får alltid veldig vondt inni meg når jeg skal ta prøver( begynner å puste litt tynger og sånn) jeg tror det kan ha noe med stress og gjøre for en stund siden begynte jeg å miste hår finn en skalle flekk på hode vi gikk til legen der legen sa at det kunne våre stress eller noe annet, men så sa pappa at det ikke kunne være stress for da ville jo han ha vist det siden han jobber innen psysisk helse, men jeg tror det var stress hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor mye du strever for å få gode karakterer. Jeg forstår at det er frustrerende for deg at du som leser i timevis føler du ikke får det helt til mens andre rundt deg som ikke leser så mye får gode karakterer.

Jeg er enig med legen du var hos at det kan være stress som gjør det vanskelig for deg og som gjør at du også mister hår. Dette burde du også snakke med faren din om. 

Det er jo slik at når du har blitt "tvunget" til å lese mye så er det ikke så uvanlig at dette kan skape en underliggende frykt i oss som gjør at vi er så redd for og ikke få det til - at vi ikke rett og slett ikke får det til. Det som skjer når man stresser så mister man konsentrasjon og fokus og det man leser blir på en måte borte. Vennene dine har derfor litt rett når de sier at du må slappe av - dette kan faktisk hjelpe deg. Jeg synes du skal snakke med helsesøster på skolen din om hvordan du har det. Det går an å lære seg å stresse mindre! Det er viktig å slappe av innimellom og så kan det være lurt å få hjelp til å finne en måte å lese på som passer deg uten at du blir så stresset. Det finnes mange ulike lesestrategier, og jeg vil anbefale deg å teste ut en ny. Kanskje er tankekart eller sammendrag noe for deg?

Det kan også være en mulighet at helsesøster sammen med deg snakker med foreldrene dine om hva de kan gjøre annerledes for å hjelpe deg og støtte deg uten at det skal bli krangling og kjefting.

Det er jo også stressende og sammenligne seg med de andre i klassen. Det er ikke nødvendigvis sant at de nesten ikke leser. Kanskje du kan spørre dem?

Videre vil jeg anbefale deg å snakke med læreren din om hva som skal til for at du skal gå opp en karakter. Da er det kanskje enklere å strukturere arbeidet ditt og konsentrere deg om det som er nødvendig.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier og Ungdomsskolelæreren

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen