Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til å begynne på ny skole

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg skal begynne i 10 ende når sommerferien er over og jeg skal begynne på ny skole! Jeg skruer meg sjukt, for jeg er litt sjenerte i starten og er ikke noe glad i å gå bort å prate med folk jeg ikke skjenner! Selv om jeg vet at jeg burde det så er jeg ikke noe glad i det! Og jeg er heller ikke så flink på skolen og jeg er redd for å være den eneste som er det! Er redd for at de som er der skal gå i mot meg og ikke like meg! Og at jeg ikke får noen venner! Kan jeg få noen tips om hva som er lurt og hva jeg kan gjøre for at jeg ikke skal være så nervøs og grue meg! På forhånd takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du sjekker opp hva du kan gjøre når du gruer deg til første skoledag på ny skole. Det er forståelig at du gruer deg. Forhåpentligvis går det mye bedre enn du frykter. Jeg vil gjerne hjelpe deg. Det jeg kan gjøre er å gi deg noen tips og stille deg noen spørsmål tilbake som kan bidra til at 

Det kan være lurt å ta kontakt med skolen og hilse på læreren din før du begynner. Prøv å finn ut hvilken klasse du skal gå i og litt om hvordan de andre i klassen er. Si gjerne i fra om at du gruer deg. Da kan læreren legge litt ekstra tilrette for at oppstarten blir OK for deg. Kanskje du kan kobles sammen med noen hyggelige i klassen første skoledag?

Det er helt greit at du bruker litt tid før du tar initiativ til å bli kjent med andre på skolen og får nye venner. Vent og se om noen tar kontakt med deg. Prøv å være hyggelig og hils på dem du møter. Være interessert i det andre er opptatt av. Prøv å si i fra til voksne om det som bekymrer deg. Da kan du forhåpentligvis få den støtten du trenger nå. Gi deg selv tid til å bli kjent og finne din plass. Et år går fort. Så er det ny skole igjen på videregående. Kanskje du ikke rekker å bli veldig godt kjent med mange. Men det kan likevel bli et fint år. Sannsynligvis kommer du til å få mange nyttige erfaringer og lære mye om deg selv. Det kan være viktig for senere i livet. Du kommer sannsynligvis til å komme i en liknende situasjon igjen på ny skole, i ny jobb eller hvis du skal flytte til et nytt sted.

Tenk igjennom hvordan du ønsker å bli oppfattet av andre. Hva vil du fortelle om deg selv? Hvilke sider av deg selv vil du vise til andre når du er ny på skolen? Hva tenker du er lurt om du prøver å forestille deg at en du kjenner skal begynne på en ny skole? Hvilket råd ville du gitt vedkommende? Se også vedlagte artikler. Kanskje du finner noen tips som passer for deg der?

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Les mer

Gruer du deg til å bytte skole?

Skolebygg (www.colourbox.com)

Mange blir triste av tanken på å skulle slutte på ungdomsskulen og begynne på videregåande. Kanskje ender du opp i ein klasse med bere folk du ikkje kjenner?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser