Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor gruer jeg meg så veldig til skolen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har det greit på skolen. Lærere og venner er snille mot meg for det meste. Men hver dag og kveld gruer jeg meg på skolen sånn at jeg blir helt kvalm nesten. Jeg vet ikke hvorfor fordi skolen er helt greit, og hjemme har jeg det supert. Jeg får noen ganger bare lyst til å gråte når jeg tenker på det. Er det noe galt med meg? Vennene mine er noen ganger sure eller noe sånt på meg uten grunn og utestenger meg mye. Og når jeg er med de smarte i klassen føler jeg meg totalt dum. De jeg sykler med til skolen sier nesten aldri hei til meg, når jeg snakker til dem eller spør om noe hører de nesten aldri etter, men jeg føler at jeg er ganske vant med det nå... Men jeg bare lurte på hvorfor jeg gruer meg så veldig til skolen?

Besvart 06.12.2018 16:39
 

Svar
Hei jente 13 år.

Så fint at du søker hjelp. 

Hvis venner er sure uten grunn og de utestenger deg, og hvis andre venner ikke hilser og viser vanlig folkeskikk, at de ignorerer deg, er det forståelig at du gruer deg til skolen! 

Kanskje skal du starte med å sykle med noen andre til skolen, eller at du har det bedre hvis du sykler alene? Da slipper du påkjenningen med at de ikke hilser/sier hei og at de ikke hører etter/ignorerer deg. 

Det neste er vennene dine. Hvis man er sure uten grunn eller utestenger en, er det vondt. Du kan snakke med vennene dine og forklare hvordan du føler det. Hvis du sier hva du føler og opplever, og ikke snakker om hva de har sagt eller gjort, kan det være enklere å nå frem. Det er ikke sikkert at de forstår hva det er de gjør. 

Hvis det dreier seg om en gjeng du føler deg utestengt av, så velger du selv om du vil ta det opp med én eller to først, eller alle på en gang. På en måte kan det være lettere og tryggere å forholde seg til få av gangen, men samtidig kan det være greit at alle får servert den samme versjonen fra nettopp deg, slik at dere unngår småprat og misforståelser innad i gjengen.

Hvis det er vanskelig, kan du snakke med de hjemme. Du kan også snakke med helsesøster om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 

Det finnes alltid noen som er smarte. Noen tror de er veldig smarte. Noen av de kan være litt overlegne, og føler de er bedre enn andre. Men det er de ikke! Man er ikke bedre enn andre, selv om man kanskje har et talent for matte eller andre fag. Hadde de vært ordentlig smarte hadde de vært høflige, hyggelige og hjelpsomme. 

Snakk med noen om dette så snart du kan! Du er viktigst for deg selv og du skal få gode dager!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Føler du deg utestengt?

Ei jente er trist mens jenter i bakgrunnene fniser (colourbox.com)

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag