Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt som er født i 98 som gikk på VGS sammen med 99 kullet. Etter det tredje året mitt tok jeg et friår. Jeg har skjønt at man ikke kan ta mer enn 2 friår før førstegangsvitnemålet ditt blir overskrevet. Jeg er på mitt første friår etter VGS, og vurderer å søke på høgskole, men jeg leser jo nå at det ordinære vitnemålet mitt bare er til jeg fyller 21? Jeg fyller 21 i år men har bare hatt 1 friår. Kan jeg søke med ordinære vitnemålet, eller med konkurransepoengene?

Besvart 14.01.2019 16:13
 

Svar
Hei

 

 

Det er skolen din som bestemmer om du oppfyller kravene til førstegangsvitnemål eller ikke. Dersom skolen din gir deg et vitnemål som er merket som førstegangsvitnemål, så søker du automatisk både i kvote for førstegangsvitnemål og i ordinær kvote, til og med det året du fyller 21 år.

Fra og med det året du fyller 22 er du for gammel til å konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål, men vitnemålet ditt blir ikke for gammelt. Det eneste som skjer er at da konkurrerer du kun i ordinær kvote.Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag