Hopp til hovedinnholdet

Føler at lærerne ikke bryr seg, flere i klassen har prøvd å ta livet sitt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er skikkelig frustrert.. I klassen min har opp til flere prøvd å ta selvmord (en av de har blitt innlagt som jeg vet om) og lærerne vet om det. Det er mine nærmeste venner. Det som frustrerer meg er at ingen av lærerne snakker om selvmord eller psykisk helse. Har gått på ungdomsskolen i snart 3 år og de har ikke nevnt noe. Er det ikke litt rart å ikke innformere klassen når en eller flere elever har prøvd å drepe seg selv? Føler ingen av lærerne bryr seg....

Besvart 12.01.2019 18:39
 

Svar
Hei!

Så forferdelig å lese at flere i klassen din har prøvd å ta livet sitt. 

Jeg forstår godt at du synes lærerne bør snakke om psykisk helse. Min erfaring er at mange skoler har fokus på psykisk helse i perioder. Men kanskje ikke din skole har det, eller har hatt det enda. 

Det kan hende at familiene til de elevene som har prøvd å ta livet sitt har bedt om at skolen og lærerne ikke skal snakke noe om det. Det er nemlig noen som ønsker at slik informasjon ikke skal deles. Skolen har taushetsplikt og kan derfor ikke si noe om enkeltelever i klassen dersom de ikke vil. 

Jeg synes du skal spørre lærerne dine om de har tenkt til å snakke litt om psykisk helse med klassen din. De kan jo snakke generelt om psykisk helse, for eksempel hva ungdom kan streve med i puberteten og hvordan de kan få det bedre. 

Du kan også snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen. Kanskje hun/han kan bidra inn i klassen? Noen lærere synes det er vanskelig å snakke om psykisk helse og føler ikke de kan nok om det. Da er det mulig å spørre helsesykepleier om å komme inn i klassen og ha undervisning. 

Det kan også være godt for deg å snakke med helsesykepleier om tankene dine rundt det at flere av dine venner har prøvd å ta livet sitt. Det er godt å sette ord på tankene, og ved å gjøre det kan det kjennes lettere for deg. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag