Hopp til hovedinnholdet

Er mobilfri skole brudd på loven?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Så nylig en artikkel om at mobil forbud på skole egentlig er brudd på loven.. Lurte da på om dette er riktig og om jeg kan klage? Vi kan ikke en gang høre på musikk i friminuttene lenger etter at de forbydde dette også. Dette var noe som fikk skole angsten min til å roe seg ned.

Besvart 12.01.2019 18:29
 

Svar
Hei

Mange skoler er mobilfrie, men å nekte dere å høre på musikk hørtes litt vel strengt ut … Dette kan dere ta opp med skolen.

I følge opplæringsloven § 9A -10 skal kommunen gi forskrifter om ordensreglement for den enkelte skole. I dette reglementet skal det blant annet gis regler om mobilbruk på skolen.

Det kan stå i ordensreglementet, at skolen bestemmer at det ikke er lov til å bruke mobilen på skolen og at mobilene må settes inn i "hotell", under skoledagen.

Elevrådet, skolens skolemiljøutvalg og FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) har rett til å være med å påvirke hvordan skolens ordensreglement og i dette tilfellet mobilregler skal se ut. Men til syvende og sist er det skolens ledelse som bestemmer dette og fører det inn i det gjeldene ordensreglementet for skolen din.

Dersom du sliter med skoleangst er det lurt å snakke med noen om dette. Fortell dette til læreren din slik at du kan få hjelp til å finne ut hvordan skoledagen kan bli best mulig for deg. 

Du kan også snakke med helsesykepleier (helsesøster) på din skole, her kan du få hjelp til å overkomme angsten din. 

Legger ved noen artikler som kan gi deg tips til hvordan du skal gå frem.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Urettferdig behandlet på skolen? Dette kan du gjøre!

stoler på pultene (colourbox.com)

Blir du ikke sett i timene? Og får du dårligere karakterer eller flere anmerkninger enn du synes du fortjener? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet.

Les mer

Kan læreren ta mobilen min?

Jente med mobil (colourbox.com)

Mange som blir fratatt mobilen i timen mener læreren ikke har lov til det. Skolen sier noen annet. Hvem har rett?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag