Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte ut disse to fagene?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har da planer om å ta opp fag som privatist. Jeg vil gjerne bytte ut enkelte av programfahgene med andre. Jeg har da Matematikk 1p og 2p. Jeg har da også Rettslære 1 og rettslære 2. Da gjenstår det de to siste, som er økonomistyring og økonomi og ledelse. Jeg ønsker å fjerne Økonomistyring og Økonomi og ledelse, med andre fag. Kan en velge Reiseliv 1 og Sosial kunnskap? eller sosiologi og sosialkunnskap? fullfører det fordypningen i samfunnsfaglige fag?

Besvart 10.01.2019 13:18
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å gi deg et konkret svar, for det er mange forhold som kan spille inn som ikke kommer frem i spørsmålet ditt.

Generelt kan vi si at tommelfingerregelen på Studiespesialisering er at du skal ha tre valgfrie programfag + matematikk på vg2, og tre valgfrie programfag på vg3.

Blant programfagene du velger må du ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål med generell studiekompetanse. Resten kan velges fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Du har nevnt fire av dine programfag, du har antagelig to til. (1P+2P er ikke programfag, det er obligatoriske fellesfag.)

Du må ta kontakt med den som er vitnemålsansvarlig på din gamle skole for å spørre, før du eventuelt melder deg opp som privatist. Det er bare der du kan få et sikkert svar på hva som er mulig å gjøre med ditt vitnemål.

Sjekk også artiklene nedenfor.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Fagvalg på studiespesialisering

Gutt sitter på sofakanten og tenker. Virker usikker og irritert.

Lurer du på hva programfag er og hvilke du eventuelt bør velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag