Hopp til hovedinnholdet

MÅ jeg gå på skole?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg hater hvordan skolesystemet er, jeg klarer ikke å ha en rutine hvor jeg har undervisning med teori fra 8-4 om dagen. Jeg hater også og omringes med andre ungdommer på min alder siden jeg har opplevd så mye at jeg har blitt mye mer voksen enn alle de andre og jeg bare føler at de er som barn og jeg ikke er det lenger hvis det gir mening. Jeg blir psykisk dårlig av det å får lyst å dø isteden. Jeg har droppa ut av 1 året på VGs nå og har fått meg jobb som butikkmedarbeider. jeg trives kjempegodt der fordi det er praktisk jobbing og jeg får møtt og jobbet med mange folk på andre aldre , også er det mye mer ettermiddag og kveldsvakter som jeg foretrekker mest av, Jeg klarer ikke tanken på at jeg kanskje må tilbake på skolebenken til høsten, jeg har bare lyst til å grine. Jeg klarer ikke å ha noe som helst lesing eller teori, jeg får helt angst av tanken på at jeg kanskje må tilbake dit, jeg hater meg der så mye, jeg stryker i alt, jeg bare er ikke lagd for det systemet her...:/

Besvart 11.02.2019 09:48
 

Svar
Hei

Det er trist at du synes det er så tungt å gå på skole, men så flott at du trives i jobb! Heldigvis er det mulig å oppnå fagbrev gjennom jobb og praksis, kanskje det er et bedre alternativ for deg?

Det er klart at det er fullt mulig å jobbe uten å ha fullført videregående, men i dagens samfunn blir formell kompetanse viktigere og viktigere. På lengre sikt vil det gi deg en trygghet å ha noe utdanning.

Det er i hovedsak to forskjellige måter du kan oppnå yrkeskompetanse, for eksempel som salgsmedarbeider, uten å gå et vanlig skoleløp:

1: Det er mulig å begynne direkte i lære, uten å gå på skole først. I stedet for 2 år på skole og 2 år som lærling er du lærling i 4 år. Det kalles full opplæring i bedrift. I løpet av læretida må du ta noen skolefag, ofte går man på skolen 1 dag i uken i 2 av årene. Det er fellesfagene du trenger å ta på skolen. Det kan være mulig å få fritak for ett eller to av fagene. 

2: Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen, da går du ikke på skole i det hele tatt, men samler praksis gjennom å jobbe i en relevant jobb. Det tar minimum 5 år. Hvis du for eksempel jobber i butikk kan du gå opp til fagprøve når du har jobbet nok timer til at det dekker 5 år med fulltidsjobb.

Det er altså veldig positivt at du er i jobb, og det kan vise seg å bli din vei til en utdanning, på en eller annen måte, på et eller annet tidspunkt.

Vi anbefaler at du ber om veiledning av oppfølgingstjenesten i hjemfylket ditt, så du kan få vite mer om hva som er mulig, og få hjelp til å legge en plan du kan tro på selv.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag