Hopp til hovedinnholdet

Har ADD og sliter på skolen, har mistet selvtillit og alt er vanskelig.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, sliter veldig med selvtillit og er veldig negativ til alt. Så og si fordi jeg er vandt til at alt er dritt. Skole er kjempe vanskelig, får ikke til noen ting, dårlige karakterer bekrefter bare det faktum at jeg er jævlig dårlig. Kosentrasjonen er på 0, motivasjon er på 0. Aner ikke hva jeg vil bli. Blir deprimert av både skole og selvtillit etc. Skole er et fengsel for meg, glemmer jeg å gjøre leselekse så er det anmerkning. Føles ut som å få bot.. Blir karakterisert på mestring, noe keg HATER. Hva skal jeg gjøre? dette er veldig vannsklig for meg. Har snakka med helsesøster etc, hjelper ikke en dritt.. har ADD så fag og konsentrasjon er vanskelig! Deprimert, umotivert, og sliter med alt i tillegg.

Besvart 19.02.2019 09:18
 

Svar
Hei jente (19)

Det er leit å høre at du mistrives så veldig på skolen og at du føler at alt er et slit. Når skole er kjempevanskelig, skjønner jeg at det går utover motivasjon og selvtilliten din. Det virker heller ikke som at det blir tilrettelagt for dine utfordringer på skolen, og det er nok noe som må tas tak i.

Dessverre er konsentrasjons- og oppmerksomhetsvansker et av hovedsymptomene på ADD/ADHD, og dette gjør at skolen blir en større utfordring for deg enn andre. Men det betyr også at du har rett på tilrettelegging på skolen for at du skal lære på en måte som passer deg bedre.

Alle har krav på tilpasset opplæring, det betyr at du skal få en opplæring som er tilpasset dine evner og behov. Det kan også være at du har rett på spesialundervisning. For å få undersøkt dette må PPT gjøre en sakkyndig vurdering av deg. Hvis PPT ikke allerede har gjort det, kan du snakke med helsesøster eller rådgiver på skolen din for å bli henvist eller du og/eller foreldrene dine kan ta direkte kontakt (les mer i artiklene under).

Det kan hende at ved å ta kontakt med PPT og se hvilke tilpasninger skolen kan gjøre for at du skal få tilpasset din opplæring, at det på sikt vil føre til at du får det litt bedre på skolen. Da kan det hende at motivasjonen og selvtilliten vil bedre seg litt også. Samtidig kan det være fint å snakke med noen om hvordan du har det. Du skriver at det ikke hjalp å snakke med helsesøster, men kanskje er det noen andre på skolen som du har tiltro til, eller noen i familien eller vennekretsen. Det hjelper ofte å snakke om det som plager en.

Jeg legger ved flere artikler under svaret, som jeg tenker kan være til hjelp for deg. Jeg håper virkelig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg på skolen, slik at hverdagen din kan bli litt bedre. Det fortjener du!

Lykke til!!

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Rett til spesialundervisning

Gutt får hjelp av lærer (colourbox.com)

Elever har rett til tilpasset opplæring eller spesialundervisning dersom de har behov for det. Her finner du informasjon om hva spesialundervisning er og hvem som har rett til dette.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser