Hopp til hovedinnholdet

Kan noe gjøres når fraværet allerede er 15%?

Jente
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en søster som nå går siste året vgs og som mest sannsynlig vil stryke i et fag. Hun har nådd 15%. Rektoren mener det er lite de kan gjøre. Det jeg stusser litt over er hvordan hun ikke fikk varsel etter 2. halvåret. Hun fikk varsel før jul, men ingenting etter. Og på grunn av to timer fravær etter jul blir hun plutselig kontaktet av kontaktlæreren sin (ikke læreren i faget) som forteller hun at hun kommer til å stryke. Hun har altså ikke fått noe varsel etter jul, men det må likevel nevnes at hun fikk varsel om å ikke få helårsvurdering, men denne kom altså før jul. Hun har også kontaktet skolen flere ganger angående læreren i faget og at trivselen hennes har vært dårlig i dette faget. Ingenting ble gjort. I tillegg har hun slitt mye med mageproblemer og migrene, noe fastlegen hennes er klar over da hun har slitt med dette i mange år. Så det jeg lurer på er om det er noe som kan gjøres og hvordan man evt. skal gå fram med det?

Besvart 13.03.2019 21:16
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dette er en frustrerende situasjon. Ettersom varselbrevet som ble sendt ut før jul gjaldt helårsvurdering, har ikke søsteren din krav på et ekstra brev etter jul. Dette betyr bare at fraværet var faretruende høyt allerede før jul. Her har altså skolen ikke gjort noe feil. Det at hun ikke trives i faget er ingen gyldig grunn for ikke å møte opp. 

Du skriver at søsteren din har slitt med mageproblemer og migrene. Dersom legen har kjent til dette problemet er det veldig dumt at hun ikke har fått en legemelding tidligere. Dette kunne ha dokumentert noe av fraværet hennes. Det er mulig det er for sent å levere legemelding nå, men jeg ser ingen annen løsning på problemet. Be søsteren din om å ta kontakt med legen, og sjekk om det er mulig å få en legemelding med tilbakevirkende kraft. Det må likevel nevnes at det er mulig dette ikke lar seg gjennomføre, da det er viktig å dokumentere fravær med én gang, og ikke i ettertid. 

Lykke til! 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag