Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor har ikke skolen utviklet seg i takt med samfunnet?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hvorfor har ikke skolen endret seg? Det er nemlig ekstremt press på at du skal ha en bra utdanning i samfunnet, og det virker som om folk flest mener at hvis ikke du har en bra utdanning får du ett dårlig liv. 1. Dette er ikke sant, mange av de mest suksessfulle personene vi vet om hadde ikke god utdanning (Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg) 2. Forbindelsen mellom utdanning og jobb er ekstremt ulogisk. Det er veldig lite (jeg vil si kanskje 25-15%) av det du lærer på skolen fra 5.klasse til slutten av vgs som er relevant til de fleste jobber. Nå differensierer jo dette en god del fra jobb til jobb men jeg vil si at en gjennomsnittlig jobb krever kun 15-25% av det du lærer på disse årene. Det er veldig rart at samfunnet så og si dreier seg rundt skole, når det er et såpass utdatert system. Skolens grunnmur har ikke endret seg siden den oppsto, som er mellom 16-1900 tallet. Den skaper bare stress, er ueffektiv og utdatert, så hvorfor er den ikke blitt endret på?

Besvart 20.03.2019 14:40
 

Svar
Hei

Takk for et interessant og godt spørsmål. Det finnes nok ikke noe absolutt svar på dette, da det kan være flere medvirkende årsaker. Du har nok rett i at lite av det som læres på skolen er relevant for de fleste yrker, men igjen vil dette avhenge veldig mye av hvilket yrke man ender opp i. Grunnskolen skal forberede for alle yrker, og så er videregående skole mer fagspesifikk - med yrkesfaglig eller studieforberedende utdanningsprogram. Dette er jo basert på et eldre system, men de faga/retningene som tilbys utvikles og endres stadig. For eksempel fantes ikke programmet medier og kommunikasjon før dette ble viktig i samfunnet. 

I løpet av historien har vi hatt en rekke utdanningsreformer, og målet med disse er nettopp det du etterspør her - at skolens innhold skal reflektere samfunnet. I slike reformer endres gjerne læreplanmåla, slik at de til enhver tid skal være så relevante som mulig. 

Det er klart at det er begrenset hvor mye skolen kan endre seg på kort tid, og det ligger en stor risiko i å endre et system som man har lang erfaring med. Dette kan nok også være en grunn til at myndighetene ikke "reformerer" skolen mer enn de allerede gjør - det er rett og slett for risikabelt, eller man vet ikke hva som vil fungere og ikke. Blant annet var "åpne løsninger" ved skolene et forslag som man hadde stor pedagogisk tiltro til, men som i ettertid har vist seg å fungere heller dårlig. 

Det er nok liten tvil om at du har rett i mye av det du skriver, men jeg håper noe av dette kan forklare hva som ligger bak. Kanskje burde du bli politiker og forsøke å endre systemet selv? Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag