Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil på konsert i England, men mamma nekter. Kan hun det når jeg er 16?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vil dra på konsert i England, og må være borte fra skolen i 3 skoledager i mai (tirsdag-torsdag). Jeg går på videregående og bor hos min mor. Jeg har ikke noe fravær. Mamma sier jeg må søke skolen om lov, og at jeg ikke får lov å dra uten voksne. Jeg skal på konsert!!! Pappa sier han kan bli med meg. Så om mamma ikke synes det er greit at jeg drar så flytter jeg til pappa. Uansett så har jeg ikke fravær, så jeg har masse dager jeg kan være borte. Synes ikke min mor kan nekte meg som er 16 år. Kan hun?

Besvart 09.04.2019 21:27
 

Svar
Hei

Fint at du spør om dette. Jeg skjønner godt du vil på konsert i England, men du er ikke myndig før du er 18 år. Så den som har hovedomsorgen for deg kan bestemme at det ikke er greit. Det beste hadde jo vært hvis pappa kunne bli med deg på konsert og du kunne søke om å få fri til "ferie". Uansett må mamma og pappa bli enige før du kan søke om fri. Veldig mange konserter både i Norge og utlandet har 18 års aldersgrense, så det er også noe du må tenke på. Dette er fordi de selger alkohol der.

Du kan ikke reise ut av landet uten foreldres tillatelse før du er 18 år. Her kan du lese litt mer om dette.

Jeg håper foreldrene dine kan snakke sammen og bli enige. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Se opp for falske konsertbilletter

Konsert (foto: colourbox.com)

Tenk deg at du har sittet oppe hele natten, for å kjøpe konsertbilletter, og hvor skuffet du blir når det er utsolgt. Da kan du kjøpe billetter fra andre privatperson, eller andre nettsider som selger billetter. Men pass deg, så du ikke blir lurt.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fravær
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fravær