Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vondt i magen/diaré pga bekymring for venninne, er det sammenheng?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har fått vite at en jente i klassen har et problem lærerne har ikke sakt hva det er og hvorfor det er sånn men jeg er ganske sikker på at det er angst. Men etter at jeg fikk vite det var det en gutt i klassen som sa noe til ho som ikke var greit ho begynte og gråte etter det har jeg hatt en uggen følelse om han og hva han gjør. Jeg har ganske god kontakt med denne jenta og det gjør meg urolig. Jeg har begynt og kjelve selvom jeg er glovarm og jeg er ikke redd har fått kjikkelig diaré jeg får vondt i magen av og tenke på det og jeg hr begynt og bli veldig sint kan dette ha en sammenheng

Besvart 09.04.2019 21:26
 

Svar
Hei, jente på 13 år

Takk for spørsmålet ditt!

Så fint at du bryr deg om venninnen din og hvordan du har det. Kanskje du skal spørre henne rett ut om det skjedde noe ubehagelig mellom hun og han som du så snakket til henne? Det kan godt hende han sa noe stygt men det kan jo også han sa noe for å høre hvordan hun hadde det og så ble hun lei seg. Det er ikke så lett å si når du ikke har fått snakket med hun om det. Kanskje hun synes det er veldig okei at du spør fordi dette viser at du bryr deg. Du kan si at du er bekymret for at han har såret henne eller lignende og at du har lyst til å være der for henne dersom hun trenger å snakke med noen. Du forteller at dere allerede har ganske god kontakt så da går det kanskje an å spørre på den måten? Kanskje åpner hun seg mer opp om hvordan hun har det også slik at du ikke lenger trenger å lure på hva det er hun strever med. Dette er selvsagt opp til henne men det er mange som synes det er greit å fortelle hvordan de har det så lenge den som spør spør på en grei måte som viser at de spør fordi de bryr seg og ikke fordi de er "nysgjerrige" i seg selv. 

Det kan være tilfeldig at du har fått diaré samtidig som dette har skjedd - men samtidig så høres det ut som det er tankene dine som utløser at du får vondt i magen og føler deg urolig? Det er også mulig at det har en sammenheng. Det å være urolig/engstelig påvirker for mange tarmsystemet. Enten ved å få vondt i magen eller ved å få løs mage eller kvalme. Du kan jo tenke selv hvordan du pleier å reagere når du gruer deg/er spent for noe annet. Kanskje kjenner du det i magen da også? Det er som sagt mulighet for at tanker og uro gir utslag i magen på denne måten, ja - men det går selvsagt ikke an for meg å vite det sikkert om det er en sammenheng. Jeg tror uansett det er lurt å snakke med henne om det du tenker på for å se om det blir bedre for deg da. Det kan jo hende at du uroer deg mer enn nødvendig også - at det ikke er like galt som du frykter at det er. Det å bli sint kan også være et resultat av å være urolig og engstelig. Mange kjenner at de får "kortere lunte" av å være stresset og urolig. Da kan man gjerne oftere si ting man ikke mener eller være mer irritabel enn vanlig fordi man ikke har det så godt. Dette vil nok gå over igjen når du ikke stresser og uroer deg så mye lenger. 

Ønsker deg masse lykke til og håper det snart går bedre med både deg og din venninne <3 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag