Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke fritak fra eksamen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Kan jeg søke fritak for eksamen? Har store problemer med stress og migrene. Dette går utover skolehverdagen, og tankene om eksamen ødelegger nattesøvnen

Besvart 23.04.2019 16:00
 

Svar
Hei gutt 16 år!

Det er mulig å utsette eksamen på grunn av sykdom. Fritak i videregående skole er det spesielle grunner som skal til og vitnemålet vil bli noe ulikt.

I ungdomsskolen vil det kunne gis fritak dersom du har en individuell opplæringsplan.

Dersom du går på videregående skole gjelder disse reglene for fritak: 

For å få vitnemål etter fullført videregående skole, må du i utgangspunktet få karakter og bestå alle fag. Det er likevel noen unntak det er viktig å være klar over.

Unntakene innebærer at du kan få fritak for faget og/eller fritak for vurdering (karakter) i faget og likevel få vitnemål. Får du fritak utover disse unntakene, vil du ikke få vitnemål, men du kan få kompetansebevis.

Dersom du går på ungdomsskolen gjelder disse reglene for fritak: 

Elever med individuell opplæringsplan kan ha rett til fritak. I ungdomsskolen avgjør foreldrene om elever med individuell opplæringsplan skal få karakter eller ikke. I fag der det gis både skriftlig og muntlig karakter, kan også foreldrene velge om eleven kun skal ha skriftlig eller muntlig vurdering i faget. De som velger karakter i norsk skriftlig, kan velge karakter i den ene eller begge målformene. Denne valgretten gjelder derimot kun i fag som er omfattet enkeltvedtaket om spesialundervisning.

 

  • Jeg vil råde deg til å snakke med foreldrene dine og læreren din og fortelle om det du opplever. Skolen kan tilrettelegge og hjelpe deg slik at du får gjennomført eksamen. 
  • Ofte kan det hjelpe å snakke med noen du stoler på om stresset du opplever. Helsesykepleier på skolen kan være til hjelp. og støtte deg med gode råd og tips til hvordan du skal få det bedre. 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer