Hopp til hovedinnholdet

Har mye fravær grunnet sykdom. Kan jeg ha hjemmeskole?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Har en fantastisk skolehverdag der jeg trives. Ifjor i oktober fikk jeg en sykdom, vi trodde det var urinsveisinfeksjon men det var det ikke. Var vært hos legen over 10 ganger siden starten, private leger og sykehuset. Men de finner ikke ut av det, går nå på antibiotika i 43 dager men hjelper særlig ikke. På skolen sliter jeg med konsentrasjon og annet, jeg må ofte på do og det svir hele tiden. Har gått flere ganger hjem fra skolen pga dette og er snart over 10 dager fravær. Er det derfor mulig å ha hjemmeskole? Eller hva er vilkårene for det.

Besvart 16.05.2019 13:23
 

Svar
Hei


Det å ha hjemmeskole i stedet for vanlig skole, er nok litt komplisert å få til - hvis man skal ha det som en grunnordning. Mer vanlig er kanskje at man får med seg lekser og et opplegg hjem, som man kan gjøre hjemme (eller på sykehus), hvis man er mye borte fra undervisning.

Jeg vet ikke helt hva kriteriene er for dette. Dette er noe du bør ta opp med skolen, siden det er de som må godkjenne det. Men alle elever med sykdom, har rett på tilrettelegging for sykdom.

Du bør skaffe deg legeerklæring på det du sliter med. Der bør det stå hva du plages med, hvordan dette går utover skolen og konsentrasjonen osv. Så må du høre med skolen hva slags tilrettelegging du kan få pga dette. (Ha en eller flere hjemmedager, ha kortere dager osv). Du kan også kontakte studieveileder eller Elevorganisasjonen hvis du trenger mer hjelp til å organisere dette. 

Jeg vil også tro at du har rett på å få dokumentert fravær, slik at du ikke får alt på vitnemålet ditt, og slik at du unngå 10% -regelen. 

Det viktige er uansett at du snakker med fastlegen din om dette, og at du får en erklæring på dette. Så må du altså snakke med skolen din. Siden du er 14 år, er det naturlig at foreldrene dine hjelper deg med dette. Lykke til!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fravær på ungdomsskolen

klasserom (www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Husk at fraværet ditt føres på vitnemålet!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen