Hopp til hovedinnholdet

Hva forventes på videregående?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal starte på VGs etter sommeren og er ganske nervøs for det. Så jeg har noen spørsmål Hva forventer lærerne av deg? Og hva burde man kunne? Er det noe sted man kan finne lærerplaner? Er lærerne strenge, er det mye frihet? Er det mange presentasjoner? Hva gjør man hvis man ikke klarer å finne noen å være med, og ikke tørr å snakke med folk? Hvor mange er det i hver klasse? Hva gjør man første uka? Mye kommer sikkert Ann på skolen også.

Besvart 02.06.2019 16:32
 

Svar
Hei


På videregående forventes det naturlig nok mer enn på ungdomsskolen. Det er større forventninger til selvstendighet og arbeid. Dette går heldigvis av seg selv. Lærerne ønsker jo bare det beste for dere, men det krever også at man legger ned arbeidet som kreves. Du vil fort merke hva hver lærer krever i det enkelte fag:) Husk: de er der for å hjelpe dere. Det som kreves er at dere er villige til å jobbe for karakterene. 

Forhåpentligvis har du fått et solid, faglig grunnlag fra ungdomsskolen. Det forventes ikke at dere skal kunne noe dere ikke har gått gjennom i de tidligere skoleklassene. Prøv å ikke stresse for mye med dette. Det er jo alltid nye ting når man begynner på et nytt trinn, men det forventes ikke at dere skal kunne mer enn dere har lært på ungdomsskolen. 

Jeg er usikker på om læreplanene har blitt laget ennå. Ofte endrer de seg litt. Jeg vil råde deg til å sende din videregående en mail og høre om de har en læreplan for neste år. 

Om lærerne er strenge kommer helt an på hver enkelt lærer. Noen er strenge og noen er ikke fullt så strenge. Det avhenger nok litt av faget også og hvor vanskelig det er. De fleste lærere er heldigvis veldig greie og vil bare ditt beste:)

Om det er mange presentasjoner kommer også helt an på lærer og faget. Du må nok likevel regne med noen presentasjoner i de fleste fag. Jeg vil ikke si at det er veldig mange presentasjoner, men noen er det alltid. Ikke bekymre deg for dette. Du får den hjelpen du trenger:)

Du finner deg alltids noen å være med. Det fine med videregående er jo at alle er "i samme båt". Nesten alle kommer dit alene og alle har lyst til å bli kjent med folk! Selv om du ikke er så sosial finner du alltid noen å være med. 

Hvor mange som går i hver klasse avhenger ofte av hvor stor skolen er og hvor mange klasser det er. Som et gjennomsnitt pleier det å være mellom 20-30 i hver klasse. 

Den første uka er det vanlig å ha noen bli-kjent-leker og introduksjon av lærere og nye fag. Det går jo litt tid på å hente/registrere bøker, ordne skap, sette seg inn i fagene og bli kjent med nye lærere og medstudenter:) 

Jeg tror du kommer til å gjøre det kjempebra på videregående. Ikke stress over ting du ikke kan gjøre noe med akkurat nå. Alt ordner seg underveis:)

Les gjerne gjennom artiklene under!

Masse lykke til:)

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen