Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg hoppe over 10. klasse og starte rett på vgs?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg føler meg utrygg i klassen og på trinnet og har en venn på hele trinnet med 80 elever. Jeg har karakterer som er en god del over snittet og klarer meg bra i de fleste fag. Jeg går i 9. og har slitet med klassen min i 2 år nå, vet ikke om jeg orker ett år til så jeg lurte på om det hadde vært lurt å hoppe over ett trinn og begynne på 1vgs? Hilsen Jente 15

Besvart 02.06.2019 13:41
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Så fint du skriver til oss. :-) 

Vi er to svarere, UngInfo pg helsesykepleier

UngInfo skriver dette: 

Vi kjenner dessverre ikke muligheten til å hoppe over 10. klasse. Det er karakterene dine fra 10. klasse som du søker deg inn med på videregående. Det er ikke mulig å gjøre det med karakterene fra 9. klasse. 

Helsesykepleier svarer: 

Det er tungt når en sliter i klassen og på trinnet. Du skriver ikke hva dette går ut på, men det at du ikke føler deg trygg er betenkelig.

Er det noen som mobber deg, utestenger deg eller plager deg på noen måte? Det er ikke lov! Hvis det er slik, må du snakke med de hjemme og at de kan hjelpe deg å snakke med skolens ledelse. Hvis skolen ikke setter inn tiltak, kan skolen meldes til Fylkesmannen. Fylkesmannen vil da pålegge skolen å sette inn tiltak, og følge opp hvis ikke noe gjøres. 

Det er bra at du har en venn. Kan du få flere venner fra andre trinn? Hvis du har flere å være sammen med, vil du trives bedre. Se deg rundt der du er om det er noen som er hyggelige og greie. Ta kontakt. Ta initiativ. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. da får du mulighet til å "tenke høyt", si hva du tenker og føler. Når en sier ting høyt forstår en mer av seg selv og det er lettere å finne løsninger. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no og 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ønsker du å bytte klasse?

Gutt alene på trapp (colourbox.com)

Det kan være skummelt å begynne på ny skole. Kanskje kjenner du ikke så mange i klassen, eller bestevennen din er i parallellklassen. Det hadde vært fint å bytte klasse...eller?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag