Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg til videregående

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei!Jeg er redd for å ikke få venner,jobb og ha de bra.Jeg skal begynne i 10.klasse no og gruer meg til VGs.Jeg føler meg ensom.Har ikke noen venner i klassen.Jeg sliter med skolen i tilleg.Har slitt siden slutten av 6.(både skolemessig og sosialt).Har kortere dager,har nesten ikke vore i klassen i hele 9(har ikke karakter i noen fag)Jeg er beskjeden type(vanskelig å ta kontakt med fremmende) og prater ikke masse generelt.Har mistet hele 7.klasse av fag pga jeg så vidt klarte å komme på skolen.Sitter på et kontor vist jeg ikke er i klassen.Sliter med å spør om hjelp pga jeg er veldig avhengig av å være trygg på læreren.Vist jeg ikke er trygg klarer jeg ikke å tenke og kan bli stresset og på gråten.Vgs tenker jeg yrkesfag(TIP,elektro har hørt man må være god i matte så blir nok ikke aktuelt,eller så blir siste valget bygg og anlegg men er ikke noe giret for de!Men alle dei tre yrkesfagene er veldig gutte dominerende!Føler meg dum pga jeg henger LANGT bak i matte!Går på BUP

Besvart 13.08.2019 20:08
 

Svar
Hei

Jeg ser absolutt dine utfordringer og forstår at du kan være bekymret for framtiden. Mange på din alder er faktisk bekymret for det samme som deg, men ting ordner seg som regel. Samtidig som du kan virke bekymret, ser jeg også ei jente som har klare mål og vet hvilke linjer hun kunne tenke seg å søke på. Det er bra! Dette er forøvrig ganske uvanlig, fordi mange ungdommer på din alder ikke helt vet hva de skal velge videre.

Tenker det er veldig bra for deg å velge yrkesfag. Hvis du sliter med teoretiske fag på skolen, kan slike praktiske fag åpne en ny verden for deg.

Og du trenger ikke være verdensmester i matte, jeg er sikker på at det ordner seg og du får kommet inn på den linjen du ønsker.

Dessuten har du et helt år til på skolen hvor du kan prøve å gi ditt beste. Kan hende du skal utfordre deg selv på å spørre mer om hjelp til det faglige og ha det som et mål for siste året på ungdomsskolen.

Du skriver at du gruer deg til videregående og det synes jeg er veldig synd. Prøv å snu tankene dine om det og tenk heller at skolestarten blir litt skummel, men slik er det for alle. Så vil du få deg nye venner akkurat som alle de andre og det er mange flere jenter på yrkesfag nå enn før. En annen fordel er også at klassene ikke er så store og at det er mye praktiske oppgaver. Dette kan skape trygghet og gode rammer for deg.

Snakk gjerne mer med psykologen din om hvordan snu disse bekymringstankene til gode "grønne" tanker som gir deg styrke.

Ønsker deg alt godt og masse lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag