Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til videregående

Jente 15 år
 

Spørsmål

Gruer meg til VGs(går i 10)!GRUER meg mest til de sosiale!Eg trenge å bli trygg på personen(e),forsiktig type, snakker ikkje mykje generelt.Eg har få venner(2stk),men dei begge skal på studie linje.Ho eine skal søke VGs på annen skule,mens ho andre skal søke på studie her.Her eg bur er studie linjene og yrkesfaga på 2 ulike skuler.Eg kommer til å velge gutte dominerende yrkesfag.Alle dei 3 linjene eg tenke er gutte dominerende her eg bur(har stått i avisa her eg bur)Har ingenting i mot guttevenner.Men eg føle gutter er flinkere til å berre ta kontakt med kvarandre(av samme kjønn).Er du en jente som er forsiktig,beskjeden&prater ikkje masse generelt tar dei ikkje kontakt.Du må være veldig på sjølv!Noko eg er ELENDIG I!!Eg tørr ikkje å ha forventinger pga eg hadde de når eg skulle begynne på ungdomsskulen i håp om å få nye venner men ting blei berre verre!(Hadde ein lang periode der eg var veldig ensom og var mykje heime aleine)Dissa 2 vennene er ingen nære venner.Mvh stresset jente

Besvart 26.09.2019 23:21
 

Svar
Hei jente 15 år!

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg å gå rundt å tenke på hvordan neste år skal bli på VGS, med alt det innebærer i tillegg til de bekymringene du bærer på. Jeg har følgene tips til deg:

 1. Snakk med en lærer, studierådgiver på skolen, helsesykepleier eller foreldrene dine. Gjerne si det du har skrevet her til oss, eller gi dem det. Sett opp en time imorgen eller mandag hvis mulig, slik at du vet at du tar tak i dette, og også får snakket med noen.

 2. Fortell vennene dine om tankene dine og bekymringene dine. Kanskje de kan hjelpe deg.

 3. Du er helt fin som du er, så vær snill og god mot deg selv. Ros deg selv for at du ønsker å gjøre noe for å få det bedre.

 4. Husk at du skal være deg selv. De kvalitetene du viser er også gode og verdsatte kvaliteter. Når det gjelder valg av yrkes-linje, og at det er mange gutter der, så tror jeg at det i klassen vil være hyggelig med deg som tilskudd, og at her tror jeg guttene kommer til å være naturlig nysgjerrige for å bli kjent med deg.

 5. Når det gjelder å bli tryggere sosialt har jeg følgende tips: 

  Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

  Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. 

  Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

  Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

 6. ROS DEG SELV! Og gi deg selv en klem. 

 7. Les artiklene under de kan være til hjelp

  Ønsker deg masse lykke til og ta vare på deg selv :)

Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gruer du deg til å bytte skole?

Skolebygg (www.colourbox.com)

Mange blir triste av tanken på å skulle slutte på ungdomsskulen og begynne på videregåande. Kanskje ender du opp i ein klasse med bere folk du ikkje kjenner?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Ensom? Tips til å bli tryggere sosialt

Sjenert jente (colourbox.com)

Det er helt vanlig å føle seg ensom innimellom. Men hvis du ofte føler deg ensom, kan det bli vondt og vanskelig. Å bli tryggere i sosiale sammenhenger kan hjelpe deg å skape gode relasjoner med andre.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag