Hopp til hovedinnholdet

sliter voldsomt med motivasjon til å gå på skolen i tre harde og krevende år

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Her sitter jeg på skolen - første dag etter høstferien. Jeg har nettopp "skulket" en gymtime og sliter voldsomt med motivasjon til å gå på skolen i tre harde og krevende år. Alt jeg virkelig vil er å oppleve verden - reise rundt og nyte livet i all sin pakt. Jeg er fortvilt over hvordan det skal gå med utdanning og utsiktene for fremtiden uten en vidregående skole. Jeg føler det er mer her i livet enn å grue seg til skolen nesten hver dag fordi jeg egentlig har lyst til å gjøre noe totalt annderledes. Hva skal jeg gjøre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Jeg synes det er kjempebra at du har sendt oss dette spørsmålet. Det viser nemlig at du ønsker å gjøre noe med situasjonen, noe som er helt avgjørende for at du skal få det bedre. Det er en veldig ærlig sak å føle slik du gjør. Mange opplever nok også en slik følelse av og til. Det beste hadde jo vært om du klarte å snakke med noen på skolen eller andre voksne du stoler på om hvordan du har det. Ofte føler man seg bedre bare ved å få sagt det til noen, selv om de kanskje ikke klarer å hjelpe deg med selve motivasjonen. Men det kan jo være verdt et forsøk å prøve? :) Både helsesøster på skolen, rådgiveren, kontaktlæreren din eller en annen hyggelig voksen kan være til hjelp. Når skolen vet om at du sliter med motivasjonen for tiden, blir det også enklere for dem å hjelpe til med å heie deg fram underveis.

 

Prøv å tenke gjennom hva du er lei? Er det slitsomt å stå opp om morgenen? Vanskelig å få gjort leksene? Er undervisningen kjedelig, for vanskelig eller for lett? Jobber dere med fagene på en måte som ikke passer deg? Osv. Deretter kan du tenke gjennom hvilke løsninger som kan fungere for deg. Du har rett til tilpasset undervisning dersom du har behov for dette. Slike tilpasninger kan være mer hjelp i timene, men det kan også være veldig mange andre ting. Kanskje hjelper det om du får jobbe mer hjemme i stedet for på skolen, eller gjennomføre noen av prøvene muntlig i stedet for skriftlig. Mer gruppearbeid, mer praktisk undervisning eller mer bruk av pc i skolejobbingen osv. Eksemplene er mange, så prøv bare å tenke gjennom hvordan skolehverdagen kan bli bedre for akkurat DEG. Fortell deretter disse tankene til skolen. Enten til kontaktlærer, rådgiver eller helsesøster. Sammen kan dere finne løsninger som fungerer for både deg og skolen. De kommer uansett til å synes det er veldig positivt at du kommer med egne forslag til hvilke endringer som kan gjøres.

 

Dersom alt er umulig og motivasjonen din forverres, er det et alternativ å bytte utdanningsprogram eller eventuelt ta et friår. Hvis det blir aktuelt med et friår, er det kjempeviktig at du snakker nøye med skolen om dette på forhånd. Lag deg også en skikkelig plan for hva du skal gjøre i friåret, hvordan du skal få opp motivasjonen igjen og hvordan du skal begynne på skolen igjen etterpå. Som du selv sier, videregående skole er kjempeviktig. I dag er fullført videregående inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Derfor er det viktig at du og skolen din sammen finner løsninger for hvordan du skal klare å gjennomføre. Kanskje innenbærer dette litt tilrettelegging eller et friår underveis. Det viktigste er bare at dere finner måter for å øke motivasjonen din, slik at du kommer deg gjennom.

 

Husk også at det kan være lurt å sette seg små mål underveis. Finn gode rutiner for skolejobingen, og gi deg en liten belønning når du klarer målene. I tillegg kan du jo lage en skikkelig belønning med å planlegge en reise ut i verden når du har klart å fullføre videregående. :)

Du må ha riktig lykke til videre. Stå på, vi heier på deg! :)

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon


Quiz: Hva vet du om kultur?

Hva betyr ordet "kultur"?