Hopp til hovedinnholdet

Hvordan måler lærerene karekterene i gym?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har ok karakterer 5-ere i nesten alt unntatt musikk,k&h og gym. Det jeg ikke forstår er hvorfor jeg får en 3-er i gym når min veninne som gjør akkurat det samme som meg får en hel karakter høgere enn meg? Jeg forstår ikke hva jeg har gjort galt. Jeg er aktiv i gymmen og vi hadde dans, noe jeg er god til (jeg har danset siden jeg var 4). Dette har skjedd med flere i klassen. Hvordan måler lærerene karekterene i gym?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Karakteren i kroppsøving skal settes etter i hvor stor grad du har oppnådd kompetansemålene i faget. Hos Utdanningsdirektoratet finner du disse kompetansemålene for kroppsøving. Jeg anbefaler at du spør læreren om dere kan gjennomgå disse i fellesskap. Gjør dette gjerne med hele klassen samlet. På den måten får dere elever vite mer om hva som teller i karaktersettingen og hvordan dere vurderes.

 

På ungdomsskolen er det sånn at både ferdighet og elevenes forutsetninger skal telle i karaktersettingen for kroppsøving. Denne regelen står i Forskrift til opplæringslova § 3-3. Også dette burde dere diskutere med læreren, slik at du får vite mer om hvordan vurderingen gjøres.

 

Jeg synes du skal spørre om en prat med gymlæreren din. Fortell at du ønsker å få bedre karakter, men at du trenger tips på veien. Se på kompetansemålene sammen og spør hvordan du ligger an. Læreren kan på denne måten vise hva du bør stå på ekstra med og hvordan du ligger an.

 

Lykke til videre, stå på!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer