Hopp til hovedinnholdet

Karakterer - hva eg får i år. 8 klasse er vel ikke så viktig ?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Akkuratt nå føler eg meg som en komplett idiot, I sist halvår hadde eg ikke så bra snitt, og nå har karakterene mine gårr ned! 3,6 i snitt i fjor, og gudene vet hva eg får i år. 8 klasse er vel ikke så viktig ? Og ikke bare det, eg får jævlig med annmerkninger, Den er vell ikke så viktig i 8?(ordenkarakteren). Eg begynner i niende til høsten, har eg rett på extra-undervisning visst eg føler for det? Eg føler at skolen går rett til helvette og at karakterene mine er en skuffelse for foreldrene mine. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det som er veldig positivt her, er at du forstår selv at du burde stått på mer med skolearbeidet. Dette er et kjempebra utgangspunkt for å lage bedre rutiner neste skoleår, slik at du får de karakterene du er god for med mer jobbing. Forklar også dette for foreldrene dine. Vær ærlig slik du har vært i dette spørsmålet til oss. Fortell at du angrer og at du burde stått på bedre. Vis også at du nå forstår alvoret, og at neste skoleår skal brukes bedre. Kanskje kan foreldrene dine også hjelpe deg med å lage gode arbeidsvaner som fungerer, eller hjelpe med å følge opp lekser og annen jobbing med skolefagene underveis. Hvis du forklarer foreldrene dine alt dette på en skikkelig måte så tror jeg skuffelsen deres vil gi seg raskere. Vis at du kan bedre, og at du skal begynne på ny frisk med "blanke ark" til høsten. Når foreldrene dine skjønner at du mener alvor og vil jobbe bedre, vil de sikkert bli stolte fordi du tar skikkelig tak i dette på egen hånd.

 

Og jeg kan berolige deg, ingen av karakterene du fikk nå til sommeren i 8. klasse skal føres på vitnemålet som du får etter 10. klasse. Det samme gjelder anmerkningene. Imidlertid så bygger jo 9. og 10. klasse på det dere har lært i 8. klasse. Hvis du har fulgt dårlig med i 8. klasse, må du dermed regne med å stå på ekstra mye de to neste skoleårene for å ta igjen det tapte. Det er derfor viktig at du lager deg gode rutiner for skolearbeidet framover, slik at karakterene du får i 9. og 10. klasse kan bli best mulig. Sjekk gjerne noen tips til jobbingen i artikkelen under dette svaret.

 

Hvis du mener at du trenger spesialundervisning i bestemte fag, ta opp dette med foreldrene dine og kontaktlæreren på skolen. Skolen, PP-tjenesten og foreldrene dine vurderer sammen om du har krav på spesialundervisning eller ikke. Uansett om du har krav på dette eller ikke, så anbefaler jeg at du snakker skikkelig med lærerne dine rett etter sommeferien. Forklar at du vil stå på ekstra framover, og spør om tips til hva du bør jobbe mer med, øvingsoppgaver du kan bruke osv. Undervisningen skal tilpasses deg og ditt nivå, og lærerne blir helt sikkert bare glade for at du spør om mer hjelp og tips til hvordan du bør jobbe. På den måten blir det også enklere for lærerne å hjelpe deg i timene, fordi de vet at du er motivert og gjør ditt beste.

 

Riktig lykke til videre, dette skal du få til! :)

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer