Hopp til hovedinnholdet

Blir snart pappa. Krav på permisjon fra skolen?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir blir pappa innen noen uker, og lurer på mine rettigheter i forhold til rett på fravær i videregående vedrørende fødsler, og evt annet, som sykt barn, eller en slags "pappa-permisjon". Jeg vet at i det virkelig arbeidslivet, har man ved fødselen rett til 14 dager permisjon, gjelder dette også skolen? Jeg vet samboeren min snakket med skolen sin forrige skoleår, og hun fikk høre at jeg ville kunne ha rett til rundt 10 - 14 dager som ikke kom på vitnemålet, eller så kom det med et vedlegg om det på vitnemålet. Jeg lurte bare på om dere kunne avkrefte eller bekrefte, eller rette på? Jeg har tenkt å snakke med skolen også om dette, men jeg synes skolen kan være litt uviten om forskjellige regler, når jeg har tatt opp lignende temaer tidligere, så jeg evt har noe å referere til. Mange takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


I Opplæringsloven står det ingenting om krav på permisjon eller konkrete regler for tilpasning ved/etter fødsel. Derfor er det opp til den enkelte skole å bestemme hvordan det kan tilrettelegges for elever som får barn. Du har rett til å fullføre 3-årig videregående skole over en periode på 5 år. Hvis du går et yrkesfaglig utdanningsprogram, har du rett til skoleplass i 4 år, men du kan bruke 6 år totalt. Alle elever har altså inntil 2 år ekstra på å fullføre videregående. Hvis du stryker i fag eller trenger en periode fri, kan du altså gå skoleåret om igjen. En slik løsning gir deg litt bedre tid til å fullføre skolen. Dette kan gjøre at det går helt fint å få et avsluttende vitnemål, samt oppnå karakteren du har satt deg som mål å få. Dette selv om du er hjemme en periode med barn.

Er du lærling? Du kan søke om både permisjon og utsettelse av læretiden. Ta kontakt med Fagopplæringskontoret der du bor. De hjelper til med å finne løsninger som fungerer for både deg og lærebedriften.

Det er lurt å få på plass alt det praktiske så tidlig som mulig. Tenk godt gjennom hvilke løsninger du ønsker. Lag gjerne en liste der du noterer ned hvilken tilrettelegging du trenger eller hva du ønsker fra skolen sin side. Snakk gjerne litt med helsesøster hvis det er vanskelig å ta opp disse tingene direkte med ledelsen ved skolen.

 

Hvis du føler at du blir urettferdig behandlet av skolen din eller de virker uvillige i forhold til tilrettelegging, ta kontakt med Elevorganisasjonen. Du kan også sjekke med fylkeskommunen om det finnes et elevombud i ditt fylke. Det kan være fint å snakke med noen om spørsmål som dette. Elevorganisasjonen og elevombudene har erfaring med tilsvarende saker, og kan ha nyttige tips til hvordan du bør gå videre med saken overfor skolen.

 

Lykke til i den spennende tiden framover!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gravid - hva med skolen?

Gravid jente (www.colourbox.com)

Er du gravid og går på skole? Det er mye som må ordnes. Skal du søke permisjon? Legger skolen til rette? Her får du oversikt over hva som må ordnes og hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen