Hopp til hovedinnholdet

Kan dette være konsentrasjonsvansker?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 som lurer på om jeg har konsentrasjonsvansker. Jeg klarer ikke skrive tekster på skolen, og får derfor ganske dårlig i norsk skriftelig spesielt. Jeg bruker sinnsykt lang tid på prøver fordi jeg ikke klarer å fokusere om prøven og blir sjeldent ferdig. Jeg sitter ALLTID igjen til slutt. Når jeg gjør lekser og jeg blir litt lei så bruker jeg alt for mange timer på lekser. Kan dette være konsentrasjonsvansker? Hvordan kan man skjekke det? Jeg har et godt forhold til mamma, men hvis jeg sier "jeg tror kanskje jeg har konsentrasjonsvansker" uten å ha noe bevis på det, så kommer hun ikke til å tro meg, fordi hun opplever det som om jeg gjør det veldig bra på skolen osv. Takk på forhånd! Elsker denne tjenesten foresten!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Dette forstår jeg at er en utfordrende og vanskelig situasjon for deg. Jeg synes du klarer å sette fine ord på hvilke følelser du sliter med, noe som er et godt utgangspunkt. Veldig bra at du vil jobbe med å finne løsninger. Ettersom jeg ikke kjenner deg, arneidsvanene dine eller nivået ditt i forskjellige fag, er det dessverre vanskelig å svare på om du har konsentrasjonsvansker eller kun trenger hjelp til å forbedre studieteknikken din. Det viktige her er uansett at du klarer å snakke med noen om hvordan du opplever skolehverdagen og leksene. Du kan snakke med kontaktlæreren din, rådgiveren på skolen eller helsesøster. Sammen kan dere bli enige om hvordan du kan få best mulig hjelp framover, og om PPT kanskje kan gjøre noe for deg.

 

Prøv å ikke sammenlikne deg med andre, og ikke sett målene alt for høyt med en gang. Små mål underveis er fint, slik at du ikke blir skuffet fordi det tar tid å oppnå resultater. Alle lærer på sin måte og i forskjellig tempo. Jobb jevnt og godt og ikke vær fortvilet, for du kommer til å se resultater etterhvert! Jobb med å sette pris på de framskrittene du får. Det er viktig å pushe seg selv til å stå på, men samtidig må du være flink til å se de små fremskrittene underveis. Tro på deg selv og prøv å tenke positivt, for fremskrittene kommer når du jobber, garantert.

 

Det er viktig at du klarer å lage deg rutiner for hvordan du jobber med skolearbeidet:

 

1. Rutiner for hjemmejobbing

Du kan begynne i det små.

  • Bestem deg for å gjøre lekser en fast tid hver dag.
  • Sett av 1 time (eller gjerne mer) til lekser, samme klokkeslett hver dag. Ikke logg på pc, ha telefonen avslått og skru av TV'n i denne leksetiden.
  • Jobb effektivt, og slutt jobbingen etter nøyaktig denne timen/tiden du har satt av.
  • Kanskje rekker du ikke å bli ferdig med alt i løpet av tiden, men slutt likevel av og fortsett til samme klokkeslett dagen etter. Noen ganger har du kanskje ikke så mye lekser at du fyller opp hele tiden. Jobb likevel med skolearbeid hele tidsperioden. Du kan gjøre repetisjonsoppgaver eller øve deg til neste ukes prøve.
  • Sjekk muligheten for å gjøre leksene på skolen før du går hjem. Kanskje kan du låne et grupperom eller et annet sted på skolen der du får sitte i fred. Når skoledagen er ferdig, sett deg til med leksene med en gang. Husk å spise og husk at du får tatt litt frisk luft før du begynner. Kanskje er det lettere å gjøre ferdig alt av skolearbeid før du i det hele tatt går hjem. På den måten kan du konsentrere deg om skolearbeid når du jobber med lekser i skolebygningen, og alt annet når du er hjemme.

 

2. Lag lister over når du skal gjøre hva

Skaff deg for eksempel en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene. Dette gjør at du hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du motivere deg til å gjøre akkurat dét. Det er nemlig lett å miste konsentrasjonen hvis man setter seg ned for å gjøre lekser uten å på forhånd ha planlagt hva man faktisk skal jobbe med

 

3. Jobb jevnt før prøver!

Fortsett med å bruke god tid til leksene. Bruk gjerne også tid på repetisjonsoppgaver, så setter stoffet seg skikkelig. Skippertaksøving dagen før prøve, fungerer sjelden bra. Start forberedelsene til prøver med en gang du får vite når de skal være. Gjør ett regnestykke/øvingsoppgave/les litt av pensum hver dag som forberedelse til prøven, og øk mengden når det nærmer seg. Ved å ha god tid så vil du jo også ha mulighet til å spørre læreren om hjelp dersom du står fast med noe underveis.

 

4. Under prøver og i skoletimer

Alle jobber forskjellig og i ulikt tempo. Noen skriver sakte og pent, andre skriver raskt og med flere slurvefeil, og andre igjen er bare veldig flinke til å jobbe effektivt. Det fine er at du virker veldig grundig, dette er gode egenskaper. Det viktige nå blir å lære seg to ting:

1. Hvordan du disponerer/fordeler tiden når du har prøver/tentamen

2. Hvordan du disponerer oppgaven slik at du rekker å få svart på alle oppgaver/skrive frdig stilen etc.

 

Dette med arbeidsvaner er individuelt, og ikke alt er like lett å endre på sånn med en gang. Det du imidlertid kan jobbe med, er å lete etter teknikker som gjør at du får mer kontroll. Kanskje hjelper det å kladde en tydelig og detaljert disposisjon, i stedet for å kladde hele oppgaven før du fører inn? Kanskje hjelper det å ha med seg klokke, og med en gang du får oppgaven så bestemmer du raskt hvor mye tid du skal sette av til hver oppgave? Kanskje hjelper det å forberede seg annerledes - bli vant med å svare konkret og kort når noen hører deg i pensum, skriv korte og presise svar på øvingsoppgaver når du repeterer etc. Du må altså øve deg på å fordele tiden slik at du rekker å gjøre noe på alle oppgavene. Når du har gjort litt på alle oppgavene, kan du heller bruke tiden som er igjen til å fylle inn på de svarene der du helst vil skrive inn mer. På denne måten sikrer du å få svart på alt. Bruk som sagt også klokke, og lag skikkelige disposisjoner i fag som engelsk og norsk der du skal skrive stil.

 

Utover dette så anbefaler jeg uansett også at du tar en skikkelig prat med kontaktlæreren dine om disse tingene. Han/hun kjenner nivået ditt i fagene og hvilke arbeidsvaner du har. Sammen kan dere prøve å finne fram til teknikker og metoder du kan prøve ut. Vær også tålmodig, det tar ofte litt tid å endre arbeidsvanene i prøvesituasjoner. Det viktige er bare at du klarer å si i fra til læreren slik at du får noen tips på veien og noen som heier deg fram underveis.

 

Riktig lykke til videre, vi heier på deg!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen